Business Hi-Tech

RomTelecom se indreapta spre tehnologia fara fir ca sa scape de cabluri

10.05.2006, 00:00 24

Urmare a cererilor venite din partea clientilor de business, dar tinand cont si de preconizata ieftinire a echipamentelor aferente tehnologiei de transmisii de date wireless WiMax, compania RomTelecom va demara o serie de teste in vederea lansarii, in viitor, a unei oferte comerciale de acces fara fir la servicii de voce si date. Tehnologia wireless WiMax le permite furnizorilor de servicii sa acopere, prin unde radio, suprafete mai mari, de pana la 50 km cu o singura antena, cu o viteza de transfer al datelor de pana la 70 MB pe secunda. Pe langa accesul la Internet, WiMax permite furnizarea de servicii de voce prin Internet (VoIP), dar si de televiziune digitala (IPTV).

"Nu am demarat inca efectiv testele, dar suntem in faza de pregatire a acestora", a declarat pentru ZF Pieter Bakker, director executiv comercial la RomTelecom.

"Testele se vor desfasura in Bucuresti si vor utiliza standardul WiMax 802.16 in colaborare cu distribuitori locali ai unor producatori internationali", a precizat Bakker.

Testele vor fi realizate pana la data de

1 iulie, cand va expira licenta temporara, in frecventa de 3,5 GHz, ce va fi acordata companiei de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

Anuntul RomTelecom, care ii succede celui al Orange Romania, ca vrea sa ofere servicii de telefonie fixa, reprezinta inca un semn ca granitele solide ce desparteau, acum cativa ani, afacerile de telefonie fixa de cele de telefonie mobila sunt pe cale sa dispara o data cu aparitia unor noi tehnologii, precum WiMax.

Astfel ca si operatorii de comunicatii din Romania au inceput sa elaboreze si sa puna in practica noi strategii de afaceri, anuntandu-si intentiile de a intra pe segmente de business ce ar fi parut, cu cativa ani in urma, incompatibile cu "statutul" lor.

"Este o tendinta care se va manifesta tot mai puternic, pe masura ce operatorii de telefonie fixa si mobila vor dori sa exploreze noi surse aditionale de venituri, pe langa cele incasate din serviciile de voce", a comentat Pieter Bakker anuntul Orange.

"Suntem interesati de WiMax pentru ca RomTelecom va putea lansa astfel mai rapid servicii de date si isi va reduce dependenta de performanta infrastructurii fixe (de cabluri - n.r.) a companiei", adauga Bakker.

"In plus, vom putea furniza solutii integrate de date si voce complet redundante pentru clientii mari din segmentul business, care vor sa-si protejeze datele critice de afaceri atat prin tehnologii fara fir, cat si prin tehnologii fixe, prin cablu. Initial, RomTelecom se va concentra pe furnizarea de servicii de acces wireless la Internet in banda larga prin tehnologia WiMax", a mai spus oficialul RomTelecom.

In ce priveste utilizarea WiMax pentru a furniza servicii de voce si date catre utilizatorii rezidentiali din zonele rurale, unde operatorii nu-si permit sa instaleze cabluri, din cauza costurilor ridicate si a ratei minime de recuperare a investitiei, oficialul RomTelecom crede ca aceasta idee va deveni fezabila abia in cativa ani, in 2010. "Abia atunci se estimeaza ca pretul cumulat al modemului si al antenei exterioare, necesare fiecarui client pentru utilizarea WiMax, va scadea sub 200 de euro, fata de aproximativ 700 de euro in prezent", a spus Bakker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO