Business Hi-Tech

Şeful gigantului olandez ASML, un jucător cheie în industria globală a cipurilor: Europa îşi va rata obiectivul de a-şi creşte în 6 ani până la 20% cota de pe piaţa globală a cipurilor pentru computere. "Este un obiectiv total nerealist"

Peter Wennink, directorul general al producătorului de echipamente pentru semiconductori ASML

Peter Wennink, directorul general al producătorului de echipamente pentru semiconductori ASML

Autor: Adrian Seceleanu

29.01.2024, 14:13 105

Europa îşi va rata obiectivul de a-şi creşte la 20% până în 2030 cota de pe piaţa globală a cipurilor pentru computere, deoarece nu construieşte capacităţi de producţie suficient de repede, a declarat Peter Wennink, directorul general al producătorului de echipamente pentru semiconductori ASML.

"Este un obiectiv total nerealist", a spus Peter Wennink despre obiectivul stabilit de Comisia Europeană pe fondul penuriei de cipuri pentru automobile în timpul pandemiei COVID-19.

ASML este un actor esenţial în industria mondială a semiconductorilor, deţinând o poziţie dominantă pe segmentul producţiei de maşini de litografie cu ultraviolete extreme (EUV), care sunt esenţiale pentru fabricarea celor mai avansate cipuri. În 2023, ASML a raportat rezultate financiare solide, cu o creştere de 30%, încheind anul cu vânzări nete totale de 27,6 miliarde de euro şi o marjă brută de 51,3%.

Cota europeană pe piaţa mondială a cipurilor pentru computere "este de 8% în cel mai bun caz", a declarat el . 

Uniunea Europeană a adoptat anul trecut Legea cipurilor, în valoare de 43 de miliarde de euro, un program de subvenţii similar pachetelor de stimulente din China, Statele Unite, Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia.

Dintre marii producători de cipuri care speră să profite de subvenţiile europene, doar TSMC a declarat că intenţionează să înceapă lucrările în 2024 la o fabrică de 10 miliarde de euro în Dresda, Germania. Intel plănuieşte o fabrică de 30 de miliarde de euro la Magdeburg, în Germania, dacă sunt aprobate subvenţiile europene.

Producătorii europeni de cipuri Robert Bosch, Infineon şi NXP vor deţine participaţii de 10% în proiectul TSMC.
ASML este un jucător dominant în industria mondială a semiconductorilor, în special pe piaţa echipamentelor litografice, unde deţine o cotă de piaţă de peste 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO