Business Hi-Tech

Şeful Lenovo: Românii vor cumpăra peste 700.000 de calculatoare în acest an dacă se menţine ritmul de creştere

Şeful Lenovo: Românii vor cumpăra peste 700.000 de...

Autor: Ioana Nita

02.08.2014, 20:08 347

Piaţa de PC-uri din România ar putea să ajungă până la finele anului la peste 700.000 de unităţi vândute, dacă se menţine ritmul de creştere din prima jumătate anului, spune Aurel Neţin, country manager al Lenovo România, Bulgaria şi Moldova, după ce în 2013 acest sector a scăzut cu 7%, la 630.000 de unităţi.

"În 2008, înainte de criză, piaţa de PC-uri în România a fost estimată la circa un million de unităţi. Spuneam atunci că piaţa îşi va reveni în cinci ani. Piaţa este în prezent la 600.000 de unităţi pe an, deci potenţial de creştere există. Ne uităm şi la pieţele din regiune precum Cehia, care are o populaţie de două ori mai mică decât a noastră, dar care are o piaţă de PC-uri de circa trei ori mai mare”, a adăugat executivul. 

Anul trecut piaţa de PC-uri din Ro­mânia a scăzut cu 8%, la 630.000 de unităţi, iar vânzările de tablete au crescut de trei ori faţă de 2012, la peste 500.000 de unităţi.

Piaţa locală de PC-uri a înregistrat în al doilea trimestru al anului o creştere de peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, menţinându-se astfel trendul ascendent din primele trei luni din 2014, când s-au vândut circa 160.000 de PC-uri.

Revenirea pieţei de PC-uri este neaşteptată în condiţiile în care şi vânzările de tablete, care au intrat practic în competiţie cu livrările de laptopuri „entry level“ în ultimii ani, cresc în continuare.

„Două trimestre cu creşteri de peste 10% înseamnă un reviriment al pieţei de PC-uri. Anul trecut spuneam că va fi o anumită scădere a pieţei de PC-uri pentru că tabletele vor lua o parte din vânzările de notebook-uri entry level. Se pare însă că lumea a priceput că tableta nu e un PC şi acum sunt două subiecte diferite. PC-urile se achiziţionează în continuare şi tabletele au propria lor utilizare“, a explicat Neţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO