Business Hi-Tech

Semnatura electronica, in disputa cu stampila

18.04.2003, 00:00 209

De saptamana viitoare, romanii isi vor putea cumpara propria semnatura electronica pe care o pot folosi in tranzactii online sau pentru comunicatii securizate. Asadar, nu peste mult timp, managerii vor avea in servieta alaturi de stilou si stampila si un smart-card cu care vor semna electronic.
Compania E-Sign Romania va deveni de luni primul furnizor autohton de certificate pentru semnatura electronica. E-sing va colabora in aceasta afacere cu ADACOM, filiala regionala a numarului unu mondial in securitatea informatiei, VeriSign.
Certificatele de semnatura electronica vor putea fi folosite in incheierea tranzactiilor atat de persoanele fizice cat si companii.
Primul pas pentru a obtine dreptul de semna electronic este completarea unui formular online pe site-ul www.e-sign.ro. Pasul doi, dupa declansarea procedurii, este expedierea pe adresa companiei E-Sign a unei copii legalizate dupa actul de identitate al solicitantului. Dupa aprobarea cererii, semnatura electronica este generata pe un smart-card. Acest smart-card este suportul care contine datele semnaturii electronice si odata cuplat la laptop sau PC permite realizarea tranzactiilor online, incheierea de acte sau comunicarea securizata.
Semnatura electronica consta intr-un cod de 1.024 de biti care este generat de un dispozitiv de securizare pe baza unui algoritm de criptare.
Eliberarea unui certificat de semnatura electronica va costa 40 USD, fara smartcard.
Directorul general al E-Sign, Marius Pestina, a estimat ca, la orizontul anilor 2005-2006, compania sa va atinge o cifra de afaceri anuala de zece milioane de dolari din aceasta afacere.
"Vom putea sa semnam acte si sa incheiem contracte fara a mai fi necesar sa fim prezenti fizic intr-un anumit loc", a spus ieri ministrul Dan Nica, referindu-se la anuntul companiei E-Sign. Astfel, semnatura electronica permite incheierea unei tranzactii comerciale indiferent de distanta dintre partile implicate, datorita faptului ca se face online.
Important este faptul ca semnatura electronica va avea valoare probanta in justitie si are calitatea de nonrepudiere, adica semnatarul nu poate sa nege autenticitatea acordului sau. De asemenea, semnatura electronica asigura identificarea semnatarului, autenticitatea si integritatea datelor, garanteaza securitatea transmisiilor de date. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO