Business Hi-Tech

Shrek si rechinii animati au ridicat actiunile studiourilor Dreamworks

02.11.2004, 00:00 23

Dreamworks Animation, studioul american de animatie digitala care a lansat anul acesta ?Shrek 2" si ?Shark Tale", a luat pe sus bursa din New York in prima zi dupa oferta sa initiala de actiuni, titlurile companiei crescand cu peste 38%, relateaza presa internationala.
Dreamworks a vandut in prima zi de tranzactionare pe NASDAQ 29 milioane de actiuni, obtinand 812 milioane de dolari. Analistii sunt de parere ca acesti bani vor fi folositi de companie pentru a obtine o pozitie cat mai buna in lupta cu principalul sau rival, studioul Pixar Animations, cel care a creat filmul de desene animate Toy Story.
Specialistii urmaresc cu atentie ?razboiul" dintre marile studiouri de animatie digitala, mai ales ca desenele animate au inceput sa devina mai mult decat o simpla distractie. Acum este vorba de bani seriosi, comenteaza BBC.
Intr-adevar, filmul ?Shrek 2" a adunat peste 880 de milioane de dolari de la spectatorii din intreaga lume, devenind al saptelea film al tuturor timpurilor in privinta profitabilitatii, conform site-ului boxofficemojo.com, citat de BBC.
?Greii" Hollywood-ului Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg si David Geffen au fost fondatorii studioului Dreamworks in urma cu zece ani. La conducerea companiei este acum Jeffrey Katzenberg, care si-a fixat un obiectiv ambitios: doua filme de animatie in fiecare an.
Cea mai recenta creatie a studioului, desenul animat ?Shark Tale", a adunat deja aproape 140 de milioane de dolari in Statele Unite si Canada. Insa competitia se anunta dura, rivalul Pixar anuntand ca urmatorul sau film, ?The Incredibles", va fi lansat in cursul lunii noiembrie.
?Indiferent cat de rapide ar deveni computerele, timpul necesar pentru a crea un film de desene animate ramane constant, pentru ca efectele speciale devin din ce in ce mai sofisticate", spune Scott Owen, consultant pentru industria de animatie computerizata.
In industrie, cea mai mare problema ramane desenarea si animarea realista a fiintelor umane. Mai este mult pana sa se atinga perfectiunea in aceasta problema, insa intre timp studiourile lucreaza la imbunatatirea efectelor, comenteaza site-ul CNet News.
De pilda, specialistii in software ai Dreamworks au creat mai mult de zece programe noi, cu peste 2.300 de functii si imbunatatiri suplimentare, in timpul producerii filmului ?Shark Tale". Compania a folosit un spatiu de stocare imens, de peste 30 terabiti, echivalentul a 54.000 de CD-uri si 7-8 kilometri de film.
Insa o problema serioasa ramane viteza de lucru, scrie CNet News. Dreamworks isi imbunatateste continuu procesoarele computerelor, astfel incat specialistii sa aiba un feedback cat mai rapid la modificarile aduse scenelor animate. Compania a folosit peste 2.000 de procesoare, care au functionat aproximativ 6 milioane de ore pentru a produce ?Shark Tale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO