Business Hi-Tech

Slovenia se pregateste sa devina centrul noii economii est-europene

02.08.2000, 00:00 13



Avand speranta obtinerii unui sprijin important din partea investitorilor straini, Slovenia si-a stabilit un tel care pentru multe alte tari din regiune ar fi dificil de atins. Mica republica alpina doreste nici mai mult nici mai putin decat sa devina stalpul noii economii din Europa Centrala si de Est.

Cea mai dezvoltata republica din fosta Iugoslavie este locul unde au aparut in ultimul timp numeroase companii cu activitate in industria IT a caror evolutie rapida nu se limiteaza la granitele tarii. De ceva timp, multe dintre ele pasesc frecvent dincolo de frontiere, in tarile vecine sau uneori chiar mai departe.

"Vrem sa fim un Yahoo! sloven", a declarat Agentiei Reuters Zoran Thaler, presedintele celei mai mari companii locale de comert electronic, Eon. "Vrem sa oferim acces gratuit la Internet si sa contribuim la cresterea gradului de utilizare a Internetului la noi in tara", subliniaza Thaler.

In luna aprilie, AIG Emerging Europe Infrastructure Fund a platit 8,5 milioane de dolari pentru 49% din capitalul companiei slovene.

Eon intentioneaza sa isi extinda activitatea in Austria si Italia si, ulterior, in alte tari din sud-estul Europei. La sfarsitul acestui an isi va deschide prima filiala in Croatia. Compania, care are in prezent aproximativ 30 de angajati a preluat recent firma Parsek, unul dintre mai micii sai competitori.

La fel ca Eon, compania de multi-media Telemach are planuri ambitioase de expaniune cauand in prezent un investitor care sa preia 20% din actiunile sale. "Ne-am dori sa ne deschidem prima filiala in strainatate in cursul acestui an. Intentionam sa furnizam in viitorul apropiat aplicatii pentru retele pe piata italiana si pe cea austriaca si intreaga gama a serviciilor noastre pe piata balcanica", a declarat Violeta Bulc, vicepresedintele Telemach.

In iunie, compania a incheiat aliante cu Cisco Sysytems si cu societatea israeliana Eci Telecom care devin astfel principalii furnizori pentru reteaua de fibra optica a careia constructie Telemach o are in proiect. Telemach a inghitit" in ultimele 12 luni trei operatori sloveni de televiziune prin cablu iar politica sa de achizitii pe piata locala nu se opreste aici. Analistii se asteapta ca Telemach sa fie printre primele companii care vor furniza servicii de telefonie fixa dupa ce monopolul operatorul Telekom va lua sfarsit in acest an.

Analistii considera ca proiectele de expansiune ale tinerelor companii slovene din industria IT catre estul Europei si Balcani sunt realiste. "Slovenia are o traditie indelungata in productia de soft, dispune de un capital uman semnificativ iar companiile locale au incheiat deja multe contracte in strainatate", este de parere Franci Krizanic, cercetator la Institutul Economic al Universitatii de Drept din Ljubljana.

Cel mai mare furnizor de sisteme IT integrate, Hermes Plus, are deja filiale in Bosnia, Croatia, Macedonia, Slovacia, Cehia, Cipru si Ungaria.

Producatorul de soft Hermes Softlab, societate diferita de Hermes Plus, isi vinde produsele unor companii precum Hewlett-Packard si Agilent Technologies si spre sa obtina o crestere de capital in acest an pentru a cumpara alte mici companii din exteriorul tarii.

Chiar daca sunt in cautare de investitori, majoritatea companiilor locale nu iau in considerare o listare recenta la bursa, in mare parte din cauza lipsei acute de lichididati de pe piata financiara de la Ljubljana. Cele mai multe prefera sa-si extinda si sa-si consolideze afacerile inainte de a fi listate la o bursa straina.

In prezent, aproximativ 23% dintre sloveni utilizeaza Internetul si 10% din companii considera web-ul un mijloc de a face afaceri. Numai 10% dintre utilizatori efectueaza insa cumparaturi pe net, 12% dintre acestia incheind chiar tranzactii bancare online.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO