Business Hi-Tech

Smartphone-ul înlocuieşte rapid telefonul mobil clasic - vânzările au crescut cu 43% în primul trimestru

Smartphone-ul înlocuieşte rapid telefonul mobil clasic...

Autor: Vlad Popescu

14.05.2013, 13:00 797

Smartphone-ul înlocuieşte rapid telefonul mobil clasic, dispozitivele "inteligente" înregistrând vânzări în creştere cu 43% în primul trimestru, la 210 milioane de unităţi la nivel mondial, pe o piaţă dominată în continuare de Google Android, Samsung şi Apple, potrivit datelor Gartner.

Astfel, vânzările totale de telefoane mobile la nivel mondial au urcat cu 0,7% în primele trei luni din acest an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 422,9 milioane la 425,8 milioane de unităţi, se arată într-un comunicat al companiei de cercetare Gartner.

Cu vânzări de 210 milioane de unităţi, smartphone-urile au reprezentat 49,3% din piaţă, faţă de 34,8% cu un an în urmă. Vânzările de telefoane mobile cu funcţii de bază au scăzut cu 21,8% în perioada analizată.

"Utilizatorii de telefoane clasice ori sunt mulţumiţi de ceea ce deţin, ori aşteaptă scăderea preţurilor la smartphone-uri", comentează analistul Anshul Gupta de la Gartner.

Pe piaţa telefoanelor mobile în ansamblu, comania sud-coreeană Samsung Electronics şi-a menţinut poziţia de lider, cu peste 100 de milioane de unităţi vândute în primul trimestru, care îi conferă o cotă de piaţă de 23,6%, faţă de 21,2% în ianuarie-martie 2012.

Pe locul secund se plasează producătorul finlandez Nokia, cu 63,2 milioane de unităţi şi o cotă de piaţă de 14,8%, comprativ cu aproape 20% în urmă cu un an.

Grupul american Apple se găseşte pe locul al treilea, cu 38,3 milioane de iPhone-uri şi o cotă de 9%.

Compania coreeană LG este pe poziţia a patra, cu 3,7% din piaţă, urmată de mărcile chineze ZTE (3,4%) şi Huawei (2,6%).

Pe segmentul smartphone, lider de piaţă a rămas Samsung, cu 64,7 milioane de unităţi şi o cotă de 30,8%, faţă de 27,6% cu 12 luni în urmă.

Pe poziţia a doua urmează Apple, cu o cotă de 18,2%, de la 22,5% în primul trimestru al anului trecut.

La mare distanţă de principalii producători, pe locul al treilea se găseşte LG, cu 4,8% din piaţă, urmată de Huawei (4,4%) şi ZTE (3,8%).

În topul sistemelor de operare pentru smartphone conduce detaşat Android, aproape trei sferturi (74,4%) din telefoanele inteligente vândute în primul trimestru utilizând sistemul de operare dezvoltat de Google, faţă de 56,9% în primele trei luni ale anului trecut.

Apple iOS este pe poziţia a doua, cu 18,2% din piaţă.

Pe locul al treilea se găseşte BlackBerry, cu o cotă 3%, urmat de Microsoft Windows Phone, cu 2,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO