Business Hi-Tech

Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM: Până în 2024, vor fi investiţi 9 miliarde de euro în reţeaua 5G din România

Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM: Până în 2024,...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

26.09.2018, 15:23 644

Investiţiile în reţeaua 5G din România se vor ridica la 9 miliarde de euro, până în anul 2024, iar licitaţia pentru frecvenţele destinate acestei tehnologii va fi demarată până la jumătatea anului 2019, a declarat, miercuri, Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

„Până în 2024, vor fi investiţi undeva la 9 miliarde de euro pentru 5G, dintre care doar 1,6 miliarde în comunicaţii, iar diferenţa de aproximativ 7,5 miliarde se regăseşte în domenii care, odată cu intrarea 5G, vor suferi anumite transformări. Fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de transport, servicii sau agricultură, toate aceste lucruri, odată cu 5G, se vor întâmpla”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Camerei Deputaţilor.

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care s-a constituit un grup interministerial pe care îl coordonează ANCOM. Până la sfârşitul acestui an, acest grup trebuie să elaboreze Strategia Naţională pe 5G, care va cuprinde mai mult decât simpla vânzare a licenţelor pe 5G, fiind prevăzut şi modul în care vor fi integrate restul domeniilor.

„Sper ca, până la sfârşitul anului, să fie gata această Strategie şi să o adopte Guvernul, printr-o Hotărâre de Guvern, astfel încât să existe o bază de la care să pornim. (..) Nu inventăm noi apa caldă. Sunt ţări care au aprobat deja această Strategie Naţională de 5G - e vorba de Israel şi Marea Britanie”, a subliniat Grindeanu.

Preşedintele ANCOM a precizat că, la jumătatea anului viitor, va începe licitaţia pentru frecvenţele destinate 5G, deoarece aşteaptă perioada corespunzătoarea astfel încât „statul să poată câştiga, deoarece nu sunt bani care intră în bugetul ANCOM, intră la bugetul de stat”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO