Business Hi-Tech

Start-up-ul agri-fintech de origine turcă Tarfin intră pe piaţa din România. „Am ales România pentru că am observat potenţialul industriei locale şi capacitatea acesteia de dezvoltare”

Mehmet Memecan, fondator şi CEO al Tarfin

Mehmet Memecan, fondator şi CEO al Tarfin

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.04.2022, 15:21 559

Start-up-ul Tarfin, lider regional din domeniul finanţărilor în agricultură (agri-fintech) anunţă intrarea pe piaţa din România, având ca obiectiv reducerea costurilor producţiei agricole, oferind soluţii de finanţare rapide, avantajoase şi transparente, prin distribuitorii parteneri, arată un comunicat transmis de reprezentanţii companiei.

„Credem în puterea tehnologiei şi în valoarea adăugată pe care aceasta o poate aduce fermierilor şi distribuitorilor. Am ales să ne extindem în România deoarece conştientizăm potenţialul industriei locale şi capacitatea acesteia de dezvoltare. Intenţionăm să venim în ajutorul fermelor mici de familie, pentru a oferi un acces mai facil la finanţarea inputurilor”, a spus Mehmet Memecan, fondator şi CEO al Tarfin.

Start-up-ul de origine turcă dezvoltă parteneriate cu distribuitorii regionali de inputuri agricole şi utilizează metode avansate de management al riscului, astfel încât fermierii să poată achiziţiona mult mai uşor şi rapid inputurile necesare, cu termenele de plată de care au nevoie. Compania a fost fondată în 2017, în Turcia, cu scopul de a ajuta fermierii mici şi mijlocii să achiziţioneze într-un regim avantajos inputuri agricole precum îngrăşăminte, seminţe, furaje, produse pentru protecţia plantelor, utilaje şi echipamente agricole, materiale necesare pentru construcţie de sere, solarii şi irigaţii. În prezent, Tarfin colaborează cu peste 1.000 de distribuitori şi a finanţat inputuri agricole în valoare de 110 milioane de dolari, către 40.000 de fermieri.

„Ne bucurăm că am reuşit să atragem capitaluri de peste 14 mil. dolari, aducând de partea noastră acţionari puternici din ecosistemul agricol şi fintech, precum Syngenta Group Ventures, Yara Growth Ventures şi Elevator Ventures - Raiffeisen Bank International. Cu sprijinul acestora, am reuşit să ne extindem pe piaţa din România, ca un prim pas în eforturile noastre de extindere internaţională”, a mai spus Mehmet Memecan.

De asemenea, reprezentanţii Tarfin vizează acoperirea la nivel naţional şi accelerarea digitalizării în sectorul agricol.

În România, agricultura reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare economice, astfel că datele Institutului European de Statistică arată că România a fost în 2018 pe locul trei din Europa la producţia de cereale, cu un total de 31,8 milioane de tone. Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în prima parte a anului 2021, fermierii români au recoltat o cifră record de cereale păioase, de peste 15 milioane de tone, au mai transmis reprezentanţii Tarfin.

„Cu toate acestea, criza energetică europeană a determinat o majorare a preţurilor la îngrăşăminte, punând în pericol economia de producţie a fermierilor şi, implicit, aprovizionarea consumatorilor finali.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO