Business Hi-Tech

Start-up-ul spaniol Frontwave Imaging şi-a propus să strângă 200.000 de euro prin intermediul campaniei de pe platforma de equity crowdfunding Seedblink. Campania este activă până pe 10 noiembrie şi face parte dintr-o rundă de tip bridge în valoare totală de aproape un milion de euro.

Susana Castel, CEO al Frontwave Imaging: Ne-am listat pe platforma Seedblink pentru că ne-a fost recomandată de cei de la Capital Cell – platformă de investiţii axată pe sectorul medical care operează în principal doar în Spania.

Susana Castel, CEO al Frontwave Imaging: Ne-am listat pe platforma Seedblink pentru că ne-a fost recomandată de cei de la Capital Cell – platformă de investiţii axată pe sectorul medical care operează în principal doar în Spania.

Autor: Ioana Nita

30.10.2023, 10:30 130

"Runda actuală, de aproape un milion de euro, ne va ajuta să avansăm spre certificarea soluţiei noastre software pentru detectarea mai rapidă a cancerului de sân. Estimăm că vom începe comercializarea soluţiei din 2025-2026."

Frontwave Imaging, start-up-ul spaniol listat în prezent pe platforma Seedblink, care dezvoltă o soluţie software cu ajutorul căreia medicii ar putea detecta şi diagnostica mai repede cancerul de sân, estimează că va începe să comercializeze software-ul său, numit UBIware, începând din 2025-2026.

În prezent, soluţia este încă în faza de MVP (minimum viable product), însă runda actuală de finanţare pe care o are în derulare start-up-ul, în valoarea totală de aproape un milion de euro, va ajuta echipa Frontwave să finalizeze studiile clinice şi să obţină certificarea ca dispozitive medicale clasa I astfel încât să poată începe ulterior şi vânzarea către spitale şi clinici.

„Runda actuală de finanţare ne va ajuta să finalizăm validarea clinică a produsului nostru UBIware şi să obţinem certificarea lui ca dispozitiv medical de clasa I, ceea ce ne va permite să începem să ne îndreptăm către etapă iniţială de comercializare. Această rundă de tip bridge ne va ajuta să ne atingem obiectivele cerute de fonduri de investiţii mai specializate care ar putea să participe în rundele ulterioare de finanţare de valoare mult mai mare, aşa cum vizăm noi pentru a doua jumătate a anului viitor, când vrem să facem studii clinice care să ne ajute să obţinem certificarea soluţiei noastre ca instrument de diagnostic şi ca dispozitiv medical de clasa II. La acel moment, produsul va fi gata pentru comercializare şi extindere“, a declarat pentru ZF Susana Castel, CEO al Frontwave Imaging.

Ce face însă mai exact soluţia dezvoltată de Frontwave Imaging? UBIware este o soluţie software bazată pe supercomputing care rulează în totalitate în cloud şi care foloseşte datele captate de dispozitivele de tomografie computerizată cu ultrasunete (USCT - Ultrasound Computed Tomography) – o tehnologe nouă care se diferenţiază de metoda de imagistică medicală CT (tomografie computerizată) prin faptul că foloseşte unde sonore de frecvenţă înaltă în loc de razele X pentru a capta imagini din corp, iar ultrasunetele, spre deosebire de razele X, nu utilizează radiaţii ionizante. Tomografia computerizată cu ultrasunete este folosită în prezent în aplicaţii specifice, cum ar fi imagistica mamară, imagistica cerebrală şi în scopuri de cercetare,

“Dispozitivele USCT instalate în spitale captează date care mai apoi sunt încărcate în cloud, iar soluţia UBIware reconstruieşte imaginile şi le converteşte în imagini conforme standardului DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine), medicii radiologi având posibilitatea de a vizualiza imaginile cu soluţiile software de specialitate preferate”, a precizat ea.

Practic, soluţia UBIware, bazat pe supercomputing, foloseşte datele de la ultrasunete şi algoritmi avansaţi pentru a reda imaginile ţesutului mamar la o rezoluţie înaltă, astfel încât cancerul de sân să poată fi depistat şi diagnosticat timpuriu. Soluţia frunizează imagini 3D ale morfologiei întregului sân, precum şi proprietăţile fizice ale acestuia, şi poate face diferenţa între tumori benigne şi maligne.  

Echipa Frontwave Imaging pregăteşte în prezent studiul clinic care va fi realizat în spitalul Vall d'Hebron din Barcelona (Spania), unde va fi instalat un echipament de tomografie computerizată cu ultrasunete, rezultatele urmând a fi comparate cu cele ale metodologiile clasice de imagistică medicală precum mamografia.

“Mamografia utilizează radiaţii ionizante, care pot induce mutaţii ale ţesutului ce pot duce la cancer, şi nu este efficientă în cazul ţesutului mamar dens, putând trece neobservate chiar şi tumori mari. Soluţia noastră este sigură şi eficientă din punct de vedere al costurilor, este potrivită pentru toate tipurile de sâni, chiar şI pentru cei cu ţesut mamar dens, iar imaginile au o rezoluţie mai bună decât cele oferite de RMN.”

Start-up-ul Frontwave Imaging a fost fondat în 2020, fiind de fapt un spin-off dintr-un proiect de cercetare realizat de Centrul de Supercomputing din Barcelona şi Colegiul Imperial din Londra, iar până în prezent a reuşit să atragă în total investiţii de 2 milioane de euro, atât din mediul privat, cât şi public, obţinând inclusiv fonduri europene.

În prezent, start-up-ul are în derulare o rundă de finanţare de tip bridge în valoare totală de circa un million de euro, obţinând până acum o investiţie de 100.000 de la Farside Ventures şI aproape 600.000 de euro prin intermediul platformei Capital Cell, axată pe investiţii în domeniul sănătăţii în principal pe teritoriul Spaniei. Aşadar, pentru a atrage investitori din mai multe ţări europene, Frontwave Imaging a apelat şi la platforma de equity crowdfunding Seedblink, unde are în acest moment în derulare o companie pentru atragerea sumei de 200.000 euro.

“Ne-am listat pe platforma Seedblink pentru că ne-a fost recomandată de cei de la Capital Cell cu care am colaborat foarte bine şi în trecut. Iar după ce am intrat în contact cu cei de la Seedblink ne-am dat seama că pot fi un partener puternic”, a precizat Susana Castel.

Start-up-ul estimează că din anul 2025 va putea începe comercializarea soluţiei sale ca instrument de reconstrucţie a imaginilor, iar din 2026 ca instrument de diagnostic. Printre pieţele în care Frontwave Imaging va comercializa soluţia sa se numără SUA şi ţări din Europa care vor adopta utilizarea tehnologiei de tomografie computerizată cu ultrasunete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO