Business Hi-Tech

Tarifele pentru SMS-urile si internetul in roaming, un nou razboi intre industria telecom si Viviane Reding

19.05.2008, 22:32 29

Operatorii de telefonie mobila din Uniunea Europeana sunt hotarati sa ignore termenul-limita de 1 iulie, pana la care Viviane Reding s-a declarat dispusa sa astepte o reducere semnificativa si uniforma a preturilor pentru serviciile de date utilizate in roaming de cetatenii comunitari, scrie presa internationala.
Astfel, operatorii spun ca nu vor urma indemnul lui Reding de a reduce preturile pentru mesajele text (SMS) si serviciile de date utilizate in roaming, calificand drept "absurde" limitele de pret propuse de la Bruxelles.
ETNO, o asociatie ce reuneste operatori telecom din UE precum Deutsche Telekom si Telefonica, aduce in sprijinul pozitiei adoptate de membrii sai in fata cerintei lui Reding faptul ca prin aceasta posibila masura Comisia nu ar face altceva decat sa fixeze preturile blocand o "competitie sanatoasa" intre companii.
Totul a pornit in luna februarie a acestui an, cand Viviane Reding - comisarul UE pentru Societatea informationala, le-a transmis un ultimatum operatorilor din UE, prin care le solicita o reducere semnificativa a tarifelor pentru serviciile de date in roaming - amenintand cu masuri de reglementare daca "indemnul" nu este urmat de fapte.
Comisia a prezentat date conform carora transmiterea unui mesaj SMS este cu pana la 20 de ori mai scumpa in roaming decat daca SMS-ul este transmis intr-o retea nationala.
In medie, trimiterea unui mesaj SMS intr-un stat UE costa intre 0,05 si 0,10 euro, dar utilizatorii pot fi taxati cu pana la
0,5 euro daca trimit acelasi mesaj daca sunt plecati din tara lor de resedinta. Pentru serviciile de internet mobil, costurile sunt de cel putin patru pana la sase ori mai mari decat echivalentul acelorasi servicii de date, utilizat in retelele nationale - conform datelor Comisiei Europene.
"Ceea ce solicit este o reducere credibila, realizabila si voluntara a preturilor pentru serviciile de date in roaming de catre operatori, pana la data de 1 iulie. UE nu poate accepta ca operatorii de telefonie mobila sa faca un profit de pana la 20 de ori mai mare pe serviciile in roaming, fata de cel inregistrat pe pietele nationale", declara anterior Reding.
Pana in prezent, operatorii nu isi declarasera ferm opozitia fata de noua initiativa a comisarului. Acum insa, pe masura ce se apropie data la care expira ultimatumul, operatorii nu se mai feresc sa caracterizeze drept "absurde" aceste planuri.
Alaturi de Michael Bartholomew, directorul ETNO si Alfredo Decebal, director de reglementare la operatorul Telefonica, rabufneste: "acesta este rolul Comisiei Europene, sa puna, sa fixeze preturile pentru orice?". Si adauga: "Comisia Europeana nu face un lucru bun. Chiar ar trebui sa ne intrebam care este rolul Comisiei Europene si daca reglementarea preturilor ar trebui sa se afle pe lista sa de responsabilitati".
"Impunerea unor preturi maximale s-a intamplat deja odata. Nu vad mult entuziasm pentru a sustine aceasta noua initiativa nici in Parlamentul European si niciunde in alta parte", a declarat Bartholomew.
Comentariile ETNO au fost determinate de faptul ca propunerea Vivianei Reding a fost lansata spre dezbatere publica, scopul fiind schimbarea regulilor privind serviciile telecom in roaming.
Initiativa vine dupa o alta ce a infuriat literalmente industria telecom: impunerea cu succes a unor preturi limita pentru apelurile realizate in roaming in tarile UE. Dupa finalizarea perioadei de consultare publica, exista sanse ca lista de reglementari sa fie extinsa si la serviciile de date in roaming.
Reprezentantii industriei au tinut sa sublineze clar ca de aceasta data nu se vor supune ultimatumului stabilit de Bruxelles.
GSMA, o asociatie care reuneste operatorii de telefonie mobila de top din intreaga lume, a precizat ca datele furnizate de grupul autoritatilor de reglementare telecom din Europa in ianuarie 2008 arata ca tarifele pentru serviciile de date in roaming au scazut cu 10% in al doilea si al treilea trimestru al anului trecut.
Comisia intentioneaza insa sa mearga inainte cu aceasta propunere si, prin lansarea unei noi consultari publice, sa avanseze noi propuneri de reglementare. Acestea nu ar impune doar preturi maxime pentru serviciile de date in roaming, ci ar putea extinde, de asemenea, valabilitatea actualului regulament privind serviciile de voce in roaming, care ar trebui sa expire in iunie 2010.
In plus, Comisia exploreaza noi posibile masuri impotriva sistemului de tarifare pe minut, oficialii de la Bruxelles exprimandu-si in mod clar preferinta pentru un tarif pe secunda - care ar reflecta mult mai fidel consumul utilizatorilor. Comisia Europeana noteaza, de asemenea, si faptul ca operatorii de telefonie mobila obisnuiesc, in cele mai multe cazuri, sa rotunjeasca durata convorbirilor in unitati de cate un minut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO