Business Hi-Tech

TechTeam Akela: afaceri de cinci ori mai mari in 2010

TechTeam Akela: afaceri de cinci ori mai mari in 2010

Lucian Butnaru: "Numarul firmelor care vor da faliment sau vor muta o parte din resurse in alte tari se va multiplica pana la sfarsitul anului, urmand ca lucrurile sa se stabilizeze"

26.06.2007, 18:24 132

TechTeam Akela, divizia de dezvoltare si mentenanta software a TechTeam Global, furnizor de servicii de outsourcing IT, isi propune sa ajunga la o cifra de afaceri de 30 mil. dolari (circa 22 mil. euro) in 2010, mizand si pe oportunitatile create de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat pentru ZF Lucian Butnaru, 29 de ani, vicepresedintele diviziei.
In 2006, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 6 mil. dolari (4 mil. euro), iar Butnaru estimeaza ca aceasta va creste pana la 9 - 9,5 mil. dolari (6,70 - 7,08 mil. euro) anul acesta.
TechTeam va concura pentru proiecte lansate de companii din tari membre ale UE si isi va putea trimite fara permis de munca oamenii in afara Romaniei, a precizat Butnaru. "Suntem deja mult mai competitivi la nivel de pret in lupta cu firmele din UE", a declarat acesta.
Majoritatea clientilor companiei din Europa se afla in Belgia, Elvetia si Marea Britanie, locatii unde TechTeam Global are o prezenta locala importanta. TechTeam Europa, care este o divizie de business separata, estimeaza o cifra de afaceri de 100 mil. dolari (74,5 mil. euro) in 2007, in crestere cu 30% fata de anul precedent.
Butnaru a precizat ca va acorda o atentie deosebita pietei locale, unde companiile incep sa fie mai deschise in ceea ce priveste externalizarea serviciilor. "Cred ca piata interna ne va ajuta sa ne dezvoltam destul de puternic cifra de afaceri", a precizat Butnaru, adaugand ca pe masura ce firmele isi dau seama ca nu mai pot atrage competentele de care au nevoie pentru a duce la bun sfarsit proiectele IT, acestea vor fi oarecum obligate sa apeleze la firme specializate. "In plus, isi vor da seama ca este probabil mai ieftin sa externalizezi, decat sa ai departamente ineficiente de IT in interiorul organizatiei", a mai spus el.
Oficialul Techtema a precizat ca divizia de dezvoltare si mentenanta software inregistreaza o crestere anuala de aproximativ 90%, procent pe care il estimeaza si pentru anul curent. In 2008, Butnaru considera insa ca o astfel de crestere organica nu va putea fi atinsa decat prin achizitii.
"De mare interes pentru noi sunt tarile nordice, in care TechTeam este deja prezenta. Chiar acum trei luni am achizitionat compania SQM din Suedia, firma specializata in IT staffing", a declarat Butnaru.
Pe partea de servicii si asistenta software, compania are momentan 600 de angajati si estimeaza ca numarul acestora sa creasca la 1.000 in urmatorii doi ani.
Lucian Butnaru considera ca Romania isi va pierde din ce in ce mai mult din nivelul de competitivitate in ceea ce priveste proiectele de outsourcing IT din cauza cresterii rapide a salariilor.
Oficialul companiei a precizat ca spre deosebire de piata de outsourcing al serviciilor de suport, industria de software si servicii IT a crescut exponential. "A rezultat astfel o crestere artificiala a nivelului salarial, iar brusc Romania nu mai este atat de competitiva", a spus Butnaru. Oficialul TechTeam considera ca nivelul salariilor va stagna sau companiile se vor reorienta spre piete de nisa, unde vor putea continua sa genereze margini interesante. "Numarul firmelor care vor da faliment sau vor muta o parte din resurse in alte tari se va multiplica pana la sfarsitul anului, urmand ca apoi lucrurile sa se stabilizeze", a adaugat Butnaru.
Compania Akela a fost infiintata in 1998 de Lucian Butnaru, care a detinut pachetul majoritar de actiuni al firmei intre 1998 si 2005. Akela a fost cumparata la sfarsitul anului 2005 de catre grupul american TechTeam Global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO