Business Hi-Tech

Tehnologia pe laser rosu se apropie de capatul puterilor

28.04.2004, 00:00 25



Chiar daca DVD-ul a inceput deja sa inlocuiasca celelalte dispozitive de stocare (banda magnetica, CD-ul), diversitatea de tehnologii folosite pentru aceste discuri (DVD-R, DVD+R, DVD/RW, dual layer, etc) il confuzeaza deocamdata pe consumator.



"Intr-adevar, tehnologia avanseaza extrem de repede in acest domeniu, iar ciclul de viata al unui produs s-a redus la aproximativ trei luni", a declarat pentru ZF Thomas Bleeker, key account manager la Tokyo Electronic Acoustic Company (TEAC), producator asiatic de unitati optice (player DVD, CD, writer DVD, floppy).



"Deja se discuta despre unitati de DVD cu viteza 12x in conditiile in care cele de tip 8X abia au ajuns pe piata si nu exista deocamdata discuri care sa fie folosite pe acest standard", a explicat el.



Tehnologia cu laser rosu, pe care au fost fabricate actualele DVD-uri, va atinge in curand pragul maxim de performata, asa cum CD-ul a ajuns acum la 52X, spune oficialul TEAC. Urmatorul pas va fi stratificarea discului pentru a creste capacitatea de stocare a datelor, deja fiind in lucru discurile "double layer", unde se dubleaza practic capacitatea. De asemenea, o tehnologie noua folosita de TEAC pentru produsele vandute in Asia este "Ram Read", care sporeste capacitatile discurilor de inregistrare/reinregistrare si accesul la datele stocate pe disc. Tehnologia a fost unul dintre motivele pentru care multi dintre asiatici au renuntat la fostele video-playere, apreicaza oficialul TEAC. "In Europa sistemul nu are prea mare cautare, desi este mai performant decat DVD-RW", spune Bleeker.



O data incheiat ciclul de viata al tehnologiei cu laser rosu, va intra pe piata sistemul cu laser albastru (Blue Ray), care deja este promovat de marii producatori din domeniu. Tehnologia ofera atat capacitate de stocare mai mare, cat si viteza sporita de acces la date. "Cred ca primele produse blue-ray pentru consumator vor incepe sa ajunga pe piata in 2005-2006", a spus oficialul TEAC.



Specialistii TEAC au decis sa usureze viata consumatorilor, astfel ca au lansat produse care pot fi incluse in categoria combo, pentru ca folosesc si sistemul DVD+R si DVD-R, sunt si recorder si pot citi la fel de usor si CD-uri. "Exista idei si pentru unitati care sa reuneasca pe viitor tehnologia cu laser rosu si pe cea cu laser albastru in acelasi aparat", a explicat Thomas Bleeker.



TEAC a implinit anul trecut 50 de ani de existenta si este unul din principalii producatori asiatici de solutii de stocare (DVD, CD, Floppy), echipament electronic pentru industria medicala si aeronautica, dar si produse multimedia pentru consumator prin divizia de echipament electronic. Anul trecut, TEAC a avut incasari de peste un miliard de dolari pe an si se numara printre primii zece jucatori la nivel mondial in domeniul discurilor optice.



Producatorul japonez, prezent pe piata romaneasca prin intermediul distribuitorului UltraPRO, apreciaza ca toate aceste tehnologii vor ajunge si in Romania destul de repede. Chiar daca romanii sunt inca sensibili la pret, ei au invatat ca e mai bine sa scoti mai mult din buzunar pentru un produs de calitate, a apreciat responsabilul TEAC. "Interesant in Romania este ca desi vanzarile cresc ca volum, pretul nu a scazut simtitor, iar profitul este in crestere, o situatie cam neintalnita in Europa", a spus Bleeker.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO