Business Hi-Tech

Tehnologia pentru 2006 se dezvaluie la Las Vegas

04.01.2006, 19:36 13

Aproape 2.500 de expozanti si 130.000 de vizitatori sunt asteptati la Consumer Electronics Show (CES 2006), care incepe pe 5 ianuarie la Las Vegas.

Expozitia va prezenta pasionatilor ultimele tendinte in materie de tehnologie si software. Aproape tot ce inseamna tehnologie va fi prezentat in cadrul expozitiei, de la navigare prin satelit pana la aspiratoare. Pe langa gadget-uri prezentate de producatorii consacrati, vor fi sustinute si zeci de conferinte la care vor participa cele mai mari nume din domeniu.

Printre cele mai asteptate conferinte este cea sustinuta de Bill Gates, fondatorul Microsoft. Gates va folosi aceasta ocazie pentru a prezenta strategia companiei fata de electronicele pentru consumatori, dar si pentru a promova noul sistem de operare Windows Vista.

Alte personalitati ce vor participa la Cosumer Electronics Show vor fi Howard Stringer de la Sony si Larry Page, unul dintre cofondatorii Google, o amenintare din ce in ce mai mare pentru Microsoft.

Cel mai mare spatiu din expozitie va fi acaparat de catre producatorii de electronice, precum Panasonic si Philips, care vor pune in lumina reflectoarelor televizoarele high-end.

Televizoarele vor deveni mai mari, playerele MP3 si celularele vor deveni mai mici si totul se va ieftini.

Producatorii sustin ca cea mai importanta tendinta in domeniu este ca toate acestea sa comunice intre ele. O alta noutate din acest an vor fi accesorile ce vor usura urmarirea programelor TV prin Internet. Multe dintre companii vad in televizor unealta prin care oamenii isi vor accesa pozele, filmele si muzica stocate pe calculatoarele personale sau pe Internet.

Cea mai mare absenta a expozitei va fi Apple si implicit MP3 player-ul iPod, din cauza faptului ca Apple va organiza cu o saptamana mai tarziu MacWorld la San Francisco. Totusi, alte companii vor prezenta o intreaga gama de accesorii pentru iPod.

Intel, cel mai mare producator de procesoare din lume, va lansa o noua generatie de procesoare multimedia. Noua platforma Intel (Viiv) impreuna cu un nou procesor dual core cu consum redus de energie vor aduce o durata de viata mai mare pentru acumulatorii pentru laptopuri si capabilitati audio si video imbunatatite pentru sufrageria consumatorilor.

Intel isi va schimba si strategia de marketing cu aceasta ocazie. In loc sa se concentreze pe vazarile hardware, cei de la Intel vor vinde ceea ce ei numesc "a digital lifestyle" (un stil de viata digital).

O alta premiera va veni din partea Kodak, care va lansa prima camera digitala cu doua lentile. Una dintre ele este wide-angle pentru fotografii panoramice, iar a doua este clasica, cu un zoom optic de 5x.

Interesanta va fi si batalia dintre standardele pentru urmatoarea generatie de DVD-uri. Este de asteptat ca Sony sa isi concentreze eforturile pentru a-si promova formatul Blu-ray DVD.

Compania Toshiba va prezenta la randul ei formatul propriu, HD-DVD. Cele doua standarde concurente ofera o capacitate de stocare mult mai mare decat a DVD-urilor actuale si fiecare dintre cele doua companii va cauta sa-si atraga cat mai multi sustinatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO