Business Hi-Tech

Tehnologia "Turnul Babel" este aproape

29.09.2006, 21:34 21

Problema compatibilitatii dintre dispozitivele wireless a fost expusa saptamana aceasta la o conferinta internationala, scrie BBC News.
Oamenii de stiinta vor lua in discutie ceea ce a fost supra-numita tehnologia "Turnului Babel" - un software care poate "intelege" mai multe tipuri de transmitere a informatiilor prin unde radio. Obiectivul pentru Software Defined Radio (SDR) - aplicatia menita sa produca evolutia erei wireless, este de a traduce si intelege orice tip de semnal ondulator radio, precum 3G sau wi-fi.
Ideea din spatele SDR este o antena din componenta dispozitivului care va prelua semnalele radio. Semnalul analogic va fi prelucrat de un convertor digital, atfel incat semnalul sa poata fi inteles si manipulat de software-ul incorporat de dispozitiv.
De obicei, in ceea ce priveste receptarea semnalelor radio, majoritatea dispozitivelor depind de componentele hardware, si nu de compontele software.
Cercetatorii sunt de parere ca gadgeturile care incorporeaza SDR vor deveni raspandite la nivel mondial in 5-10 ani.
"SDR este ceea ce altii ar numi o tehnologie de tipul Turnului Babel, in care dispozitivele wireless care anterior intelegeau una sau doar cateva limbi sau standarde, vor fi dintr-o data capabile sa vorbeasca liber, fara conflicte cauzate de frecvente sau protocoale", a declarat dr. David Ndzi de la Universitatea din Portsmouth.
Firma europeana EADS Astrium va discuta cu delegatii despre propriile cercetari din acest nou sector.
"Daca vei pleca intr-o excursie printre dealuri, e de preferat sa ai un walkie-talkie pentru a vorbi cu prietenii aflati la o distanta mica, un telefon mobil in caz de urgenta, GPS, o conexiune Bluetooth, sau chiar un laptop sau un PDA cu o conexiune la reteaua companiei", a afirmat Francis Kinsella, inginer al EADS Astrium.
"Fiecare dintre aceste dispositive reprezinta un radio si sunt usor diferite intre ele. Dar in viitor, datorita SDR, tot ce vei avea nevoie este un singur dispozitiv care sa inlocuiasca toate aceste dispozitive", a adaugat Kinsella.
EADS Astrium este pe punctul de lansa primul sau produs SDR, un echipament care va fi utilizat de fortele armate pentru convertirea diverselor tipuri de semnale, dar Kinsella este de parere ca SDR este totusi o tehnologie emergenta.
El sustine ca viteza de conversie a undelor radio in format digital si consumul de putere au tinut in loc proiectul SDR.
Chiar daca armata a sustinut progresul noii tehnologii, Kinsella a declarat ca adevaratele beneficii vor fi simtite de consumatori, datorita gradului ridicat de utilitate a tehnologiei in situatii extreme.
EADS lucreaza in prezent la un automobil, conectat la reteaua de sateliti, GSM si alte capacitati wireless, ce poate fi folosit in cazuri de urgenta, precum perioadele de dupa dezastrele naturale.
Umatoarea etapa, este asa-numitul "radio cognitiv", o tehnologie care sa aiba aceleasi capacitati precum SDR, dar care sa caute lungimi de banda nefolosite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO