Business Hi-Tech

Tehnologiile care promit să schimbe radical viaţa oamenilor în 2018

Tehnologiile care promit să schimbe radical viaţa...

Autor: Alex Ciutacu

28.12.2017, 15:08 1085

În 2017, rolul tehnologiei în viaţa oamenilor s-a extins în moduri în care nu ne-am fi imaginat la sfârşitul anului trecut – evenimente precum atacul cibernetic asupra Equifax, manipularea exercitată prin Facebook de către Rusia, sau supremaţia Amazon, care este din ce în ce mai clară. În 2018, „invazia” tehnologiei va deveni şi mai radicală, potrivit Wall Street Journal.

Inteligenţa artificială va fi prezentă în majoritatea gadget-urilor pe care le utlizăm şi în majoritatea serviciilor pe care le accesăm, încât nu vom realiza că roboţi, nu oameni, vor fi în spatele lor.

Hackerii vor continua să vâneze instituţiile care deţin cele mai sensibile informaţii ale oamenilor.

Companii precum Amazon, Facebook, Google şi Apple vor avea un impact mai mare asupra conţinutului pe care îl consumăm pe ecrane şi asupra produselor pe care le cumpărăm, consolidându-şi astfel puterea.

Chiar dacă oamenii nu îşi vor plăti automobilele electrice cu bitcoin, subiectul criptomonedelor va deveni din ce în ce mai pregnant.

Automobilele electrice se vor ieftini în 2018. Cosumatorii vor avea la îndemână preţuri decente pentru modele variate de maşini electrice, care vor ajunge să coste la un preţ mediu de 35.000 de dolari.

Pe lângă Tesla Model 3, recentul lansat Chevrolet Bolt (36.620 dolari) şi modelul Nissan Leaf (29.990), care este aşteptat la începutul lui 2018, vor începe să domine garajele din gospodăriile oamenilor.

De asemenea, mai multe modele hybrid vor apărea pe piaţă, precum Cherolet Volt (33.220 dolari), care poate merge 85 km pe bază de electricitate, sau Toyota Prius Prime (27.100), care poate funcţiona 40 km fără combustibil fosil.

Facebook se va întoarce la „rădăcini”. A fost un an greu pentru companie, începând cu scurtinul împotriva fake news care s-a răspândit de la finalul anului 2016, şi care a culminat cu revelaţia că operative ruseşti ţintesc utilizatori în funcţie de rasă şi religie. În 2018, compania este aşteptată să facă controlul pagubelor şi să reintroducă noţiunea de „social” în platforma lor de social media.

„Vrem ca în timpul petrecut pe Facebook, oamenii să se simtă încurajaţi să iniţieze interacţiuni sociale semnificative”, scria CEO-ul Mark Zuckerberg în urmă cu câteva săptămâni.

Mai mult, utilizatorii vor obţine mai mult control asupra conţinutului. La mijlocul lunii decembrie, compania a început să ia măsuri împotriva postărilor de tipul spam, care cer like-uri şi share-uri, şi a lansat „Snooze”, un feature care permite unei persoane să ascundă o pagină sau o persoană pentru 30 de zile fără a fi nevoit să folosească opţiunea de „unfollow” sau de „unfriend”.

Amazon îşi va răspândi mai mult dominaţia. Compania oferă deja posibilitatea de a-ţi petrece o zi întreagă în „lumea Amazon”, dar plănuieşte să se infiltreze cu produsele şi conţinutul propriu în cât mai multe aspecte ale vieţii oamenilor.

În privinţa conţinutului video, analiştii estimează că Amazon a cheltuit 4,5 miliarde de dolari pe conţinut propriu anul acesta. Anul viitor, compania va avea la îndemână chiar mai multe fonduri pentru acest segment. De ce? Oamenii care ajung pe platformele Amazon pentru conţinut video tind să îşi reînnoiască abonamentele de membru la serviciul Prime, spune un executiv al companiei.

Compania va angaja peste 500.000 de oameni în 2018, în încercarea de a deveni al doilea cel mai mare angajator din sectorul privat american, după Wal-Mart.

Software-ul va prelua frâiele dezvoltării smartphone-urilor în 2018, după ce hardware-ul a atins un punct culminant în 2017. Apple şi Samsung au integrat ecrane mai mare în telefoane mai mici, au scăpat de butoanele de „home” şi au îmbunătăţit în mod semnificativ camerele foto.

iPhone X a fost un prim pas prin care Apple a schimbat deja modul în care interacţionăm cu ecranele noastre, adăugând noi tipuri de comenzi. Următorul iOS şi următorul iPhone promit să ducă mai departe această interacţiune om-ecran. În timp ce Apple dezvoltă sistemele de deblocare pe bază de recunoaştere facială, grimasele şi mişcările feţei noastre ar putea fi puse în legătură cu tot mai multe comenzi.

Inteligenţa artificială va fi prezentă peste tot. Din ce în ce mai mulţi oameni conversează în casă cu Alexa şi cu Siri, dar inteligenţa artificială mai are încă multe aspecte ale vieţii cotidiene în care se poate dovedi mai mult decât utilă.

Spre exemplu, Gmail deja încearcă un sistem de răspuns automat. Roboţii de la Google analizează modul utilizatorilor de a comunicat prin intermediul mail-urilor şi încearcă să sugereze răspunsuri instante. De asemenea, Facebook ar putea introduce o funcţie prin care utilizatorii vor fi notificaţi atunci când cineva postează o fotografie în care aceştia sunt prezenţi dar nu sunt etichetaţi, utilizând software de recunoaştere facială.

Pe lângă aspectele pozitive ale dezvoltării tehnologice, există şi o serie de aspecte negative care ne pot afecta vieţile.

Asaltul asupra securităţii şi a intimităţii va continua. Există o şansă mare să fi fost victima unui atac cibernetic în 2017 fără să fi realizat asta. Există de asemenea o şansă mare ca acest lucru să se întâmple din nou în 2018.

Atacul cibernetic care a ţintit Equifax, periclitând astfel numerele de securitate socială ale aproape 143 de milioane de americani, a scos la iveală cât de vulnerabile şi expuse sunt informaţiile noastre personale.

Experţii în securitate avertizează că majoritatea consumatorilor s-ar putea confrunta cu noi ameninţări, în special prin vulnerabilităţile pe care le prezintă televizoarele, jucăriile şi orice alt device conectat la internet.

Jucătorii din marketing şi platformele de social media vor deveni din ce în ce mai agresive în promovarea conţinutului.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO