Business Hi-Tech

Telemobil ar putea plăti un milion de euro pentru prelungirea taxei de licenţă în banda de 450 MHz

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

08.03.2012, 12:23 561

Telemobil ar putea achita o taxă de un milion de euro pentru prelungirea cu un an, până la 24 martie 2013, a licenţei deţinute în banda de frecvenţă de 450 MHz, conform unui proiect de hotărâre de guvern.

Autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM, a lansat joi în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru stabilirea unei taxe de un milion de euro aferentă prelungirii cu un an, până la 24 martie 2013, a licenţei deţinute de Telemobil în banda de 450 MHz.

"ANCOM propune ca, pentru prelungirea licenţei, Telemobil să achite către bugetul de stat o taxă de licenţă în valoare de un milion de euro, valoare proporţională cu suma plătită la obţinerea licenţei, calculată de ANCOM pe baza indexării valorii istorice a licenţei", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Prelungirea licenţei se face la solicitarea operatorului, iar după expirarea acesteia ANCOM va evalua oportunitatea scoaterii la licitaţie a spectrului eliberat, în funcţie de interesul industriei de comunicaţii.

Dreptul de utilizare a fost acordat Telemobil în anul 1992, iar în anul 2001 acesta a lansat servicii de telefonie mobilă în această frecvenţă utilizând tehnologia CDMA.

În anul 2009 Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia), din grupul OTE, a achizţionat întregul pachet de acţiuni al Telemobil de la Zapp (România) BV şi Saudi Oger Ltd.

"Până în acest moment societatea şi-a păstrat personalitatea juridică proprie, funcţionează ca entitate separată cu clienţi proprii, contracte de interconectare semnate în nume propriu, licenţe de utilizare a frecvenţelor radio şi de numerotaţie proprii", se precizează în comunicat.

OTE deţine în România licenţe de comunicaţii mobile în benzile 400 MHz, 900 Mhz, 1.800 MHz şi 2.100 MHz, prin Telemobil, Cosmote şi Romtelecom, acestea urmând să expire în perioada 2012-2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO