După discuţii care au durat aproape şase ore şi în care auexistat şi momente mai tensionate, Ministerul Comunicaţiilor şiSocietăţii Informaţionale (MCSI) şi grupul elen OTE au ajuns la unacord cu privire la managementul Romtelecom, integrarea cu Cosmoteşi listarea pe bursă.
Michael Tsamaz, CEO şi preşedinte al grupului OTE, primul care aieşit de la discuţii, a declarat că "a avut o întâlnireconstructivă cu Ministerul Comunicaţiilor" şi a citit apoi dintr-oagendă punctele asupra cărora cele două părţi au căzut de comunacord.
"Am agreat ca Stefanos Theocharopoulos să preia şi functia deCEO al Romtelecom cu un mandat clar de a sprijini MCSI în programulde listare a acţiunilor pe care le deţine la Romtelecom la bursă,în termen de un an de zile", a declarat Tsamaz. El a adăugat căStefanos Theocharopoulos a fost votat în unanimitate în funcţia deCEO al Romtelecom şi că niciun proces de integrare între Romtelecomşi Cosmote nu va fi demarat fără acordul părţii române.
"Cine spunea că nu se poate negocia cu grecii", a exclamatministrul Valerian Vreme la întâlnirea cu jurnaliştii de la ZF şiMediafax, la finele a aproape şase ore de negocieri. Ministrul s-adeclarat mulţumit de rezultatul întâlnirii. "Am obţinut pentrustatul român drepturi care nu erau trecute nici măcar în contractulde privatizare", a spus el.
"Este pentru prima oară când primim de la OTE un grafic clar cudate limită exacte pentru listarea pe bursă. Până la data de 1septembrie vom selecta banca de investiţii şi casa de avocaturăcare vor gestiona procesul de listare. Vom lista fie acţiuni laRomtelecom, fie acţiuni la societatea care ar putea rezulta în urmaunei posibile fuziuni între Romtelecom şi Cosmote".
În plus, a adăugat ministrul, în Romtelecom se va forma ocomisie în care OTE şi statul român vor fi egal reprezentate şicare va urmări atât progresul eforturilor de listare cât şi cel alintegrării.
Ca urmare a negocierilor, pentru a se asigura că protejeazăinteresele statului român în Romtelecom, MCSI a obţinut de la OTE,în scris, obligativitatea Romtelecom de a prezenta lunar CA-uluilista tuturor contractelor cu o valoare mai mare de 500.000 de europrecum şi aceea de a notifica orice intenţie de schimbare amanagementului. De asemenea, limita până la care CEO-ul poate semnacontracte fără acordul CA-ului a scăzut de la 5 la 4 mil. euro", aadăugat ministrul.
"Prin acest act statul român va avea o implicare mai mare înmanagementul companiei".
Cine este Stefanos Theocharopoulos
OTE l-a numit in functia de CEO al Cosmote Romania pe StefanosTheocharopoulos în ianuarie 2008, acesta înlocuindu-l pe NikolaosTsolas, care a detinut aceasta pozitie timp de doi ani
Stefanos Theocharopoulos s-a alaturat grupului OTE in 2002 sidetine, din anul 2006, pozitia de Director Executiv BusinessDevelopment al companiei OTEGlobe, membra a grupului OTE. El a maiocupat si pozitia de Director Executiv Tehnologie in cadrul OTEInvestment Services.
Inainte de a se alatura grupului OTE, Theocharopoulos a detinutpozitii manageriale in companii precum O2 Germania, DutchtoneOlanda, Vodafone Grecia, Fujitsu Telecom Research Center MareaBritanie si Ericsson Hellas/Grecia.
Theocharopoulos are 39 de ani si este licentiat al UniversitatiiSussex in Inginerie Electronica, detinand si o diploma de Master ofScience in Comunicatii Mobile & Comunicatii prin satelit dinpartea Universitatii din Westminster.