Business Hi-Tech

Tranzactia anului: SBC a preluat batranul AT&T

01.02.2005, 00:00 20

Operatorul telecom SBC Communications, numarul doi pe piata de telecomunicatii din Statele Unite, a confirmat informatia conform careia va prelua AT&T, cea mai cunoscuta companie americana de telefonie, cu o istorie de 120 de ani, la aproape un an dupa ce a preluat indirect si divizia de comunicatii mobile AT&T Wireless.
Oficialii SBC au anuntat ca pretul tranzactiei va ajunge la 16 miliarde de dolari (12,2 miliarde de euro), iar afacerea a fost aprobata de comitetele directoare ale celor doua companii. Acesta achizitie urmeaza sa fie analizata de autoritatile care reglementeaza piata, fiindca se creeaza astfel un nou lider pe piata americana de telecom.
SBC Communications este o fosta divizie a AT&T, care a fost fondata in momentul in care monopolul AT&T pe piata americana a telecomunicatiilor a fost desfiintat in 1984. Achizitia AT&T pozitioneaza SBC pe primul loc in domeniul telefonie fixe. Mai mult, compania detine 60% din Cingullar Wireless, care a cumparat anul trecut divizia de telefonie mobila AT&T Wireless pentru 40,7 miliarde de dolari (aproximativ 33,4 miliarde de euro) si a devenit lider pe acest segment.
Conducerea SBC a mai anuntat ca tranzactia se va realiza fara un transfer de cash, respectiv actionarii AT&T vor primi la schimb actiuni la SBC care sa acopere aproape 15 miliarde de dolari (11,4 miliarde de euro), precum si dividende speciale in valoare de alt miliard de dolari (peste 760 milioane de euro). In urma tranzactiei, SBC isi va extinde prezenta in sectorul corporatist, unde AT&T detine o baza de clienti impresionanta.
Anul trecut a fost dat startul la achizitii si fuziuni pe piata americana. Dupa cumkpararea AT&T Wireless, T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom, a cumparat reteaua GSM a Cingular Wireless, pentru 2,5 miliarde de dolari (peste 2 miliarde de euro). De asdemenea, Sprint si Nextel, ambii operatori de telefonie mobila, au pus la punct o fuziune in valoare de 34,8 miliarde de dolari (26,4 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO