Business Hi-Tech

Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a distribuitorului IT&C Scop Computers

Autor: Adrian Seceleanu

22.04.2012, 23:51 513

Tribunalul Bucureşti a admis în data de 18 aprilie cererea de intrare în insolvenţă a Scop Computers, unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piaţă, iar administrator judiciar a fost desemnată compania RVA Insolvency Specialists SPRL, potrivit datelor de pe pagina web a instituţiei.

Scop Computers, companie deţinută de grupul polonez ABC Data, a avut afaceri de 74 mil. euro şi un profit net de 1,6 mil. euro în 2010, potrivit datelor de la Finanţe.

"În temeiul art.34 din Legea privind procedura de insolvenţă, numeşte administrator judiciar pe RVA Insolvency Specialists SPRL care va îndeplini atribuţiile prevăzute la art.20 din lege, cu o retribuţie de 2000 lei din averea debitorului. Pune în vedere administratorului judiciar să întocmească un raport de activitate conform art.54 din lege, în termen de maxim 20 de zile de la desemnarea sa. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar", potrivit deciziei luate de instanţă.

Tribunalul a fixat termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor pentru data de 1 iunie. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor a fost fixat pentru data de 21 iunie.

Scop Computers a fost nevoită să intre în insolvenţă pentru a-şi putea continua activitatea în condiţiile în care firma avea conturile blocate ca urmare a unei anchete a ANAF într-un dosar de suspiciune de fraudă prin neplata TVA.

ANAF face verificări într-un dosar în care mai sunt implicate şi companiile RHS Company şi Romsoft. Firmele sunt suspectate că au achiziţionat prin intermediul Star Soft şi Nord Star Soft servicii de furnizare de date, prelucrare de informaţii pentru monitorizarea GPS a autovechiculelor în sumă de 550 milioane de lei (130 mil. euro) de la o firmă "fantomă", Twin Impex SRL. TVA aferentă acestor facturi şi dedusă fiscal este de 97 mil. lei.

Presupusa fraudă cu TVA, o afacere veche între români - din anul 2009, spun polonezii

După izbucnirea scandalului grupul polonez ABC Data, acţionar majoritar al companiei de distribuţie Scop Computers din anul 2010, l-a demis pe unul dintre fondatorii firmei - Alexandru Vişan, din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie. Grupul polonez susţine că investigaţia Fiscului priveşte o afacere veche, demarată în 2009, când ABC Data nu cumpărase încă acţiuni la Scop Computers.

"În data de 30 martie 2012 Consiliul de Supraveghere al Scop Computers a decis să facă schimbări în consiliul de administraţie al companiei. Preşedintele consiliului de administraţie Alexandru Vişan a fost demis din funcţie, responsabilităţile lui fiind preluate de către Artur Czupyt, iar Doina Ilie a fost numită nou membru în Consiliu. Recentele dificultăţi operaţionale ale companiei sunt o consecinţă a acţiunilor luate de către autorităţile fiscale referitor la activitatea de afaceri iniţiată şi realizată de către fostul preşedinte la mijlocul anului 2009, înainte de achiziţia pachetului de control de către actualul acţionar majoritar. Această activitate a fost oprită la începutul anului 2011. Actualul consiliu de administraţie lucrează la îmbunătăţirea condiţiilor financiare ale Scop Computers, într-o cooperare strânsă cu autorităţile", potrivit datelor comunicate de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO