Business Hi-Tech

Un contabil din Hong Kong, păcălit să trimită 25 mil. dolari unor infractori, cu ajutorul unui apel video în care toţi colegii, inclusiv directorul financiar, erau clone „deepfake”, realizate cu ajutorul AI

Un contabil din Hong Kong, păcălit să trimită 25 mil....

Autor: Adrian Seceleanu

04.02.2024, 21:11 871

Un lucrător financiar al unei firme multinaţionale a fost păcălit să plătească 25 de milioane de dolari unor escroci care au folosit tehnologia deepfake pentru a lua locul directorului financiar al companiei într-o videoconferinţă, potrivit poliţiei din Hong Kong, conform CNN.

În cadrul acestei înşelăciuni elaborate, lucrătorul a fost păcălit să participe la o videoconferinţă cu ceea ce el credea că sunt alţi câţiva membri ai personalului, dar toţi erau, de fapt, reconstituiri de tip deepfake realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale, a anunţat poliţia din Hong Kong.

"(În cadrul) videoconferinţei cu mai multe persoane, s-a dovedit că toţi cei pe care i-a văzut lucrătorul erau de fapt falşi colegi", a declarat inspectorul principal Baron Chan Shun-ching pentru postul public de televiziune din oraş RTHK.
Chan a spus că lucrătorul a devenit suspicios după ce a primit un mesaj care se presupunea că ar fi fost de la directorul financiar al companiei din Marea Britanie. Iniţial, el a suspectat că este vorba de un e-mail de phishing, deoarece în acesta se vorbea despre necesitatea efectuării unei tranzacţii secrete.

Cu toate acestea, lucrătorul a lăsat deoparte primele îndoieli după apelul video, deoarece alte persoane prezente arătau şi sunau exact ca nişte colegi pe care îi recunoscuse, a declarat Chan.

Crezând că toţi ceilalţi participanţi la convorbire erau reali, muncitorul a fost de acord să remită în total aproximativ 25,6 milioane de dolari, a adăugat ofiţerul de poliţie.

Poliţia din Hong Kong nu a dezvăluit numele sau detaliile companiei sau ale lucrătorului.
Autorităţile din întreaga lume sunt din ce în ce mai îngrijorate de sofisticarea tehnologiei deepfake şi de utilizările nefaste pe care aceasta le poate avea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO