Business Hi-Tech

Un nou scandal de mită la Ericsson. Compania suedeză anunţă că angajaţii săi ar fi dat bani grupului extremist Statul Islamic (ISIS) pentru a avea cale liberă prin Irak

Evoluţia acţiunilor Ericsson. Sursa: Google Finance

Evoluţia acţiunilor Ericsson. Sursa: Google Finance

16.02.2022, 21:02 246

Acţiunile companiei suedeze Ericsson au scăzut cu peste 10% miercuri la bursa din Stockholm după ce producătorul de echipamente de telecom a dezvăluit că este implicat într-un nou caz de mită - de această dată unul care a făcut rapid înconjurul lumii, în condiţiile în care banii ar fi ajuns la una dintre cele mai cunoscute grupuri extremiste la nivel global - Statul Islamic (ISIS), scrie presa internaţională, citând un raport al firmei şi un interviu oferit de şeful Ericsson publicaţiei de business suedeze Dagens Industri.

Mita ar fi fost plătită în 2018, iar o anchetă ar fi fost iniţiată în 2019 după ce deconturile depuse la contabilitate au fost clasificate drept suspecte. Compania nu a făcut publică situaţia la acea dată.

Ericsson suspectează că unii dintre angajaţii săi din Irak ar fi mituit membri ai grupului armat ISIS pentru a avea acces pe anumite drumuri din ţară, a declarat directorul executiv al companiei Borje Ekholm. „Cu mijloacele pe care le avem, nu am reuşit să stabilim destinatarii finali ai acestor plăţi”, a adăugat el.

Ericsson a precizat că au fost identificate scheme de plată şi tranzacţii în numerar care „au creat potenţial riscul de spălare a banilor”, dar „ancheta nu a putut identifica că vreun angajat Ericsson a fost direct implicat în finanţarea organizaţiilor teroriste”.

Câţiva angajaţi au părăsit compania ca urmare a anchetei, „şi au fost luate mai multe alte măsuri disciplinare şi alte măsuri de remediere”, a anunţat Ericsson în declaraţie.

Compania a precizat că a ales să dezvăluie detalii despre ancheta de acum doi ani abia acum pentru că a primit solictări detaliate despre subiect de la presa suedeză şi internaţională.

Nu este prima oară când numele Ericsson este legat de cazuri de corupţie / acordare de mită. În 2019, Ericsson a convenit cu Departamentul de Justiţie al SUA să plătească mai mult de 1 miliard de dolari pentru a rezolva o serie separată de anchete privind corupţia, inclusiv mituirea oficialilor guvernamentali care a avut loc de-a lungul mai multor ani în ţări precum China, Vietnam şi Djibouti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO