Business Hi-Tech

Un sfert din populatia globului are telefon mobil

15.12.2004, 00:00 16

Numarul total al utilizatorilor de telefonie mobila l-a depasit pentru prima oara pe cel al abonatilor la telefonia fixa, aproape un sfert din populatia globului fiind in posesia unui telefon mobil, releva raportul anual al International Telecommunication Union (ITU), citat de presa internationala.
Studiul agentiei ONU, publicat la finalul saptamanii trecute, arata ca aproape 1,5 miliarde de oameni utilizau un telefon mobil la jumatatea acestui an, ceea ce reprezinta o crestere de 100% fata de anul 2000. Totodata, numarul persoanelor care folosesc servicii de telefonie fixa a ajuns la 1,185 miliarde, in crestere fata de cei 1 miliard de utilizatori de la sfarsitul anului 2000.
Piata mondiala a telefoniei mobile a adus venituri de 314 miliarde de euro in 2003, de zece ori mai mult fata de anul 1993.
Evolutia rapida a pietei de telefonie mobila se datoreaza mai ales tarilor in dezvoltare si, in special, Chinei, Indiei si Rusiei, conform raportului ITU. De pilda, China a raportat in luna iulie 310 milioane de utilizatori, adica un sfert din totalul populatiei sale si mai mult decat intreaga populatie a Statelor Unite. India are aproximativ 44,5 milioane de utilizatori, iar Rusia 60 de milioane.
Conform raportului ITU, tarile in dezvoltare au depasit ca numar de clienti ai serviciilor de telefonie mobila tarile puternic dezvoltate. 56% dintre utilizatori traiesc in tari aflate in dezvoltare, in timp ce 79% din cresterea totala a pietei mondiale este generata tot de acestia.
In Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile va atinge 45-46% la sfarsitul acestui an si va mai creste cu aproape 10 procente peste un an, conform specialistilor. Orange Romania estimeaza ca 46% dintre romani vor folosi un telefon mobil la sfarsitul anului 2004 si ca peste un an procentul va creste la 55%, conform lui Richard Moat, director executiv al companiei. Imfred de Jong, managing director al diviziei Nokia Mobile Phones, este de parere ca penetrarea telefoniei mobile in Romania va fi de 45% la sfarsitul lui decembrie si de 58% peste un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO