Business Hi-Tech

Ungaria ar putea introduce o nouă taxă în telecom

Autor: Mediafax

23.04.2012, 00:00 264

Ungaria ar putea introduce o nouă taxă pe traficul de internet şi pe convorbirile telefonice, iar măsura s-ar adăuga unei taxe pe tranzacţiile financiare luată, de asemenea, în calcul pentru aducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% acceptat în UE, potrivit presei locale, citată de Portfolio.

Surse din Ministerul Economiei au declarat portalului origo.hu că guvernul ar putea aproba miercuri Programul de convergenţă, care urmează să fie trimis UE şi în care ar putea fi inclusă şi noua taxă pe internet şi telefonie.

Ministerul a prezentat aceste planuri unei delegaţii a Comisiei Europene aflată la începutul săptămânii la Budapesta. Oficialii europeni au cerut calcule detaliate care să susţină estimările privind noile venituri, iar Ministerul Economiei lucrează în prezent la aceste date, notează origo.hu. Compoziţia Programului de convergenţă depinde însă în foarte mare măsură de discuţiile premierului ungar Viktor Orban cu preşedintele CE José Manuel Barroso la începutul săptămânii următoare.

Noua taxă pe sectorul telecomunicaţiilor ar funcţiona ca o taxă pe tranzacţii, adică ar fi inclusă în facturile emise de furnizorul de servicii, iar consumatorul ar suporta costul. Sursele nu au oferit informaţii despre nivelul taxei şi dacă aceasta va fi plătită în funcţie de traficul de date sau de timp (pe minut).

Budapesta trebuie să prezinte CE un plan credibil de acoperire a unor "găuri" din finanţele publice, estimate de executivul comunitar la 150 mld. forinţi (505 mil. euro) în acest an şi 400 de miliarde de forinţi (1,3 mld. euro) anul următor. Unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de telecom din Ungaria este compania românească RCS&RDS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO