Business Hi-Tech

Update. După un parteneriat strategic cu Ericsson, Vodafone anunţă şi extinderea colaborării cu Samsung în alte 20 de oraşe din România pentru proiectul de reţea Open RAN. Surse: Acordul vizează 5% din site-urile Vodafone

Update. După un parteneriat strategic cu Ericsson,...

Autor: Adrian Seceleanu

20.02.2024, 13:38 323

Vodafone România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telecom, continuă procesul de actualizare a infrastructurii de reţea, odată cu extinderea unui parteneriat cu gigantul sud coreean Samsung, care prevede utilizarea în alte 20 de oraşe din România a utilizării tehnologiei Open RAN, conform unui anunţ al companiei. Tehnologia Open RAN le permite operatorilor de telecom să folosească furnizori diferiţi de echipamente şi de software, oferind astfel o flexibilitate mai mare şi potenţial şi costuri mai mici.

“Samsung pune la dispoziţia Vodafone software RAN multi-RAT (multi-Radio Access Technology - tehnologie care permite dispozitivului conectarea simultană la cel puţin o celulă de reţea), soluţii de automatizare şi echipamente radio triplu-bandă, precum şi echipamente radio 5G care suportă Multiple Input Multiple Output masiv. Echipamentele radio triplu-bandă de la Samsung combină benzile de frecvenţă de 700MHz, 800MHz şi 900MHz într-o singură bandă radio compactă care furnizează acoperire multi-spectru pentru serviciile 2G, 4G şi 5G, ceea ce asigură reţelei capacitate şi flexibilitate crescute, dar şi eficienţă energetică. În plus, este util dezvoltării serviciilor Internet of Everything (IoE), comunicaţiilor machine-to-machine (M2M) şi serviciilor de voce în roaming în Europa. 

„Tehnologia Open RAN ne deschide noi orizonturi pentru extinderea reţelelor şi îmbunătăţirea capacităţii lor. Pe măsură ce vom vedea  Inteligenţa Artificială generativă, dar şi alte tehnologii emergente devenind parte integrantă din serviciile oferite de companii şi sectorul public, reţeaua are nevoie să fie ea însăşi inteligentă, sigură, adaptabilă şi capabilă să integreze din mers inovaţiile din domeniu şi cu un consum de energie cât mai redus. În plus, pentru operatori face mult mai simplă şi mai eficientă din punctul de vedere al costurilor de instalare şi întreţinere partajarea reţelelor în zone izolate”, a declarat Nicolae Vîlceanu, Chief Network Officer, Vodafone România. 

“Anunţul de astăzi vine în urma testelor de succes pe care Vodafone le-a început alături de Samsung şi alţi parteneri anul trecut în România.
Vodafone se numără printre primele companii care şi-a construit un ecosistem puternic de vendori Open RAN, inclusiv prin integrarea de hardware şi software multi-vendor in infrastructura sa şi, mai recent, a unei arhitecturi pe bază de componente realizate cu tehnologii bazate pe siliciu.

În România, Vodafone colaborează cu parteneri diverşi, printre care Samsung, pentru implementarea de staţii de bază radio 2G, 4G şi 5G (pentru transmiterea traficului generat de către clienţi conectaţi la reţeaua de acces spre reţeaua core), cu Dell Technologies pentru serverele Dell PowerEdge concepute pentru traficul Open RAN şi cu Wind River pentru software Containers as a Service (CaaS), cunoscute şi ca software pentru nivelul de abstractizare.

Proiectul, pe lângă faptul că este o continuare a proiectelor de reţea Open RAN comercială partajată derulate cu succes anul trecut, completează seria de proiecte similare efectuate de Vodafone în Europa, precum şi implementarea Open RAN pe 2500 de site-uri Vodafone din Marea Britanie, începută în august 2023. 

În reţelele Open RAN, spre deosebire de site-urile mobile tradiţionale, bazate pe echipamentele unui singur furnizor, funcţiile software sunt decuplate de cele hardware, ceea ce permite o mai mare libertate de alegere dintre diverşi vendori şi generează beneficii legate de eficienţa energetică şi acces mai rapid la inovaţii software.

Pentru operatori, Open RAN creează premisele reducerii costurilor prin partajarea tuturor componentelor hardware (unităţi radio şi infrastructură cloud) concomitent cu gestionarea independentă a componentei software pe o infrastructură cloud comună. Astfel, fiecare furnizor îşi poate gestiona capacitatea reţelei şi poate gândi servicii adaptate nevoilor clienţilor într-un mediu sigur în care datele operatorilor sunt izolate şi protejate.

Pe viitor, flexibilitatea superioară a tehnologiei Open RAN va maximiza beneficiile reţelelor 5G autonome (5G Standalone- 5GSA), permiţând modernizarea reţelei core, dar şi a antenelor. O reţea 5GSA va asigura latenţă redusă în utilizarea aplicaţiilor diverse şi „network slicing”, respectiv o împărţire a reţelei în funcţie de aplicaţiile folosite, utilă pentru revitalizarea industriei în Europa”, conform datelor comunicate de Vodafone.

Anunţul extinderii colaborării cu Samsung vine la scurt timp după un anunţ important făcut de Vodafone: semnarea unui parteneriat strategic cu gigantul suedez Ericsson, pe o perioadă de 5 ani, pentru dezvoltarea reţelei şi implementarea 5G folosinnd tehnologia de reţea de acces radio (RAN - Radio Access Network) a companiei.

Acordul cu Samsung privind tehnologia Open RAN vizează 5% din site-urile de telefonie mobilă ale Vodafone (amplasamentele unde sunt instalate antenele de comunicaţii - n. red.), au declarat pentru ZF surse din piaţa de telecom. 

Fără a face niciun anunţ explicit Vodafone semnalează practic prin cele două parteneriate cu Ericsson şi Samsung că începe înlocuirea echipamentelor gigantului Huawei din China pentru a se conforma astfel restricţiilor impuse de autorităţi.

Însă, într-un mesaj publicat pe reţeaua socială de business LinkedIN Vlad Doicaru, Public Affairs & Government Relations în cadrul Huawei România, a calificat drept “simplă speculaţie” interpretarea celor două parteneriate semnate de Vodafone drept un semn al înlocuirii Huawei din infrastructură. “În realitate Vodafone România şi-a selectat cel de-al doilea furnizor de echipamente, nefăcând nici un anunţ referitor la înlocuirea a nici unui dintre furnizorii de echipamente”, a scris Doicaru. “Nu putem decât sa semnălăm încă o data riscurile unei astfel de decizii (înlocuirea/eliminarea echipamentelor Huawei din reţele - n. red.) pentru întreaga industrie telecom din România şi pentru utilizatorii finali care trebuie să beneficieze în continuare de cele mai bune servicii la un preţ corect.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO