Business Hi-Tech

Veniturile grupului ASEE, una dintre cele mai mari companii IT din Europa de Est, cu activitate şi la nivel naţional, au crescut cu 9% în 2023, la 362,8 mil. euro. Piotr Jeleński, director general al ASEE & Payten Group: Rezultatele din 2023 se datorează în principal creşterii organice şi într-o măsură mai mică achiziţiilor finalizate

Veniturile grupului ASEE, una dintre cele mai mari...

Autor: Alexandra Cepăreanu

04.03.2024, 17:19 78

Grupul Asseco SEE (ASEE), cea mai mare companiei IT din Europa de Est, parte a grupului polonez de IT ASSECO - din care face parte şi ASEE România, a înregistrat în 2023 venituri din vânzări de 363,4 milioane de euro, în creştere cu 9% faţă de anul precedent, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat. De altfel, profitul operaţional al grupului ASEE, după ajustarea efectelor raportării contabile în condiţii de hiperinflaţie, a crescut cu 11% în 2023, la 50,7 milioane de euro, în timp ce EBITDA a crescut cu 5%, la 69,5 milioane de euro, arată sursa citată.

„Rezultatele mai bune ale Grupului ASEE în 2023 se datorează în principal creşterii organice şi, într-o măsură mai mică, achiziţiilor finalizate. Creşterea scalei operaţiunilor în segmentul Soluţii bancare şi schimbările în structura de afaceri a segmentului Soluţii de plată au contribuit la îmbunătăţirea performanţei financiare. În segmentul Soluţii de plată, creşterea veniturilor a fost înregistrată în liniile de afaceri eCommerce şi Procesare, precum şi în liniile care vizează direct punctele de vânzare, cum ar fi reţeaua independentă de terminale de plată (IPD) şi casele de marcat electronice fiscale (ECR). În segmentul Soluţii bancare, venituri mai mari au fost obţinute de toate cele trei linii care compun segmentul, cea mai mare creştere fiind înregistrată de linia responsabilă cu sistemele bancare centrale şi alte software, în principal datorită mai multor proiecte mari de implementare desfăşurate în 2023”, a spus Piotr Jeleński, directorul general al ASEE & Payten Group.

Cele mai mari venituri din vânzări au fost generate de soluţiile de plată (166,5 milioane de euro, în creştere cu 4%), urmate de soluţiile dedicate, unde veniturile din vânzări au urcat cu 16%, la 130,3 milioane de euro, la finalul lui 2023. Veniturile din vânzări ale soluţiilor bancare au avansat cu 13%, la 66,6 milioane de euro, conform reprezentanţilor companiei.

Potrivit sursei citate, în trimestrul al patrulea al anului trecut veniturile din vânzări ale grupului ASEE au ajuns la 112,9 milioane de euro, în creştere cu 8%, iar profitul net a ajuns la 11,4 milioane de euro, mai mare cu 41% faţă de perioada similară din 2022.

„Cea mai mare creştere a veniturilor din vânzări în ultimul trimestru al anului trecut, în valoare totală de 46 de milioane de euro, a fost generată de soluţiile dedicate, urmată de soluţiile de plată, care au totalizat 49,1 milioane de euro. Veniturile din vânzările de soluţii bancare au înregistrat o uşoară scădere, ajungând la 17,8 milioane de euro. Profitul operaţional aferent perioadei octombrie-decembrie 2023, după ajustarea efectelor raportării contabile în condiţii de hiperinflaţie, a fost generat de soluţiile de plată, care au crescut cu 2,4 milioane de euro, la 8,2 milioane de euro. Soluţiile bancare au generat un profit operaţional de 4,3 milioane de euro, în timp ce profitul operaţional al soluţiilor dedicate a scăzut cu 1,4 milioane de euro.”

Grupul ASEE este una dintre cele mai mari companii IT în domeniul producţiei şi implementării de soluţii şi servicii software proprii în regiunea Europei de Sud-Est (inclusiv Romania), Turcia, Spania, Portugalia, Andorra, Columbia, Peru, Republica Dominicană, Slovacia şi Republica Cehă. Compania oferă soluţii ITC pentru diverse verticale industriale, inclusiv pentru sectorul financiar, sectorul de plăţi, administraţia publică şi telecomunicaţii. Compania oferă produse şi servicii de plăţi sub brandul Payten. Din octombrie 2009, acţiunile Grupului sunt listate la Bursa de Valori din Varşovia. Grupul ASEE are peste 3.800 de angajaţi în 23 de ţări. Mai mult de 10 bănci din cele mai mari 15 din Europa de Sud-Est sunt clienţi ai ASEE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO