Business Hi-Tech

VIDEO. Acceleratorul InnovX-BCR la SelectUSA 2023. Vicenţiu Corbu, fondator & CEO, KIM: Lucrurile sunt mult mai flexibile şi dinamice aici. Practic ai oportunitatea să discuţi cu persoanele direct interesate din piaţa americană şi să înţelegi foarte clar, şi cu bune şi rele, tot ce ceea ce poţi face pentru ei

Autor: Adrian Seceleanu

28.05.2023, 15:00 47

O delegaţie de 9 companii care au „absolvit” programul de accelerare InnovX-BCR au participat, la finele lunii aprilie, la SelectUSA, cel mai mare eveniment dedicat investiţiilor străine în SUA, cu suportul aceleratorului. ZF vă prezintă interviuri realizate cu membri ai delegaţiei la SelectUSA despre cum a fost conferinţa, care sunt principalele informaţii obţinute şi care sunt învăţăturile trase de antreprenorii care se uită spre o extindere pe piaţa americană.

Evenimentul a fost peste aşteptări, a spus Vicenţiu Corbu, fondator & CEO, KIM. „Este un eveniment foarte tare, deci chiar e mult peste aşteptări. Decizia pe care am luat-o de a veni aici este pentru a căuta variante de scalare în Statele Unite, deci practic, dacă nu eşti acolo, nu prea ai cum să te gândeşti că vrei să scalezi în Statele Unite. Pot spune că ne-am cam atins scopul, adică am înţeles cam ce trebuie făcut, am înţeles ceea ce puncte forte avem faţă de competitori. Şi pentru mine este un lucru foarte, foarte fain. Este clar că piaţa americană este una care trebuie explorată, are foarte multe lucruri de oferit şi de asta suntem aici.  Da, clar mă aşteptam la mult mai puţin de la SelectUSA. Sincer să fiu obişnuit şi de la alte alte evenimente internaţionale, unde lucrurile lucrurile erau ceva mai statice, să spun aşa, deci practic nu plecai cu un feedback clar de acolo -<<Domnule, fac bine, nu fac bine, ce mai am de făcut? Care e competiţia mea?>> În schimb, lucrurile sunt mult mai flexibile şi dinamice aici. Practic ai oportunitatea să discuţi cu persoanele direct interesate din piaţa americană şi să înţelegi foarte clar, cu punct şi virgulă şi cu bune şi rele, tot ce ceea ce poţi face pentru ei, ceea ce ai tu util pentru ei şi în acelaşi timp şi barierele de de intrare. Pentru mine este un foarte bun learning learning point şi după cum spuneam, este mult, mult peste aşteptările cu care venisem”.

Vicenţiu Corbu a vorbit şi el despre deschiderea cu care au loc discuţii în cadrul evenimentului. „Ce mi s-a părut foarte interesant, cel puţin în cazul nostru, a fost că au răspuns foarte mulţi propunerii noastre de business şi ne-au invitat la întâlniri. Au reacţionat foarte bine chiar şi la materialele de marketing pe care le-am făcut. Am primit nişte aprecieri speciale după ce am venit cu prima broşură smart din cadrul evenimentului. Deci practic aceasta este broşura, interesant este că aici are un cip NFC şi practic dacă ai un un smartphone doar atingi cipul şi practic prin atingerea acestui cip eşti dus direct la site-ul companiei şi practic omul are toată toată descrierea şi tot ce ce are nevoie în acest cip. Deci nu am mai venit cu coduri QR sau alte lucruri.”

Unul dintre cele mai valoroase lucruri obţinute pe durata evenimentului este şi feedback-ul direct despre business, care nu poate fi primit la fel pe e-mail sau la telefon. „Am studiat destul de mult înainte piaţa din Statele Unite. Este clar că fără a veni aici este foarte, foarte greu să obţii un feedback concludent. Mie mi se pare practic foarte, foarte palpabil ceea ce este aici, ca şi paşi importanţi pe care îi poţi face ca şi start-up, ca şi antreprenor în a-ţi livra produsele în Statele Unite. Nu este neapărat faptul că vii să vinzi aici direct ci vii să-ţi validezi produsele, vii să validezi că produsele tale rezolvă o nevoie din piaţa Statelor Unite. Apoi trebuie să vezi cum faci cu barierele de intrare, dar noi am făcut asta, ne-am validat utilitatea produselor noastre, ceea ce pentru mine este un foarte important punct atins şi acum mergem la următorul pas să scalăm”, a explicat Corbu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO