Business Hi-Tech

VIDEO. Bogdan Putinică, general manager Microsoft: Creşterea nivelului de competenţe digitale în rândul cetăţenilor este esenţială pentru ca România să devină un centru digital regional

Autor: Adrian Seceleanu

22.02.2022, 23:18 160

Creşterea nivelului de competenţe digitale din educaţie dar şi din sectorul public sau la nivelul populaţiei generale, care se află în România sub media celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est, ar ajuta la o dezvoltare accelerată a economiei şi a societăţii, şi ar face din România un centru digital regional, arată un studiu realizat de compania Microsoft, şi prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe online.

„Vorbeam de faptul că nivelul de competenţe digitale în rândul cetăţenilor este scăzut faţă de Europa Centrală şi de Est, faţă de media Europei. Ar fi unul din punctele cele mai importante: skillingul, educaţia, trainingul în aceasta zonă ar ajuta extraordinar de mult. Companiile evident pot contribui alături de sectorul public într-un mod semnificativ la atingerea acestui obiectiv prin intermediul proceselor de calificare şi recalificare. Evident - celebrele parteneriate public-privat funcţionează foarte bine Microsoft aducând alături de partenerii şi clienţii săi, o contribuţie fundamentală la progresul digital al României. Rulăm programe de calibru ridicat care ajută oamenii, studenţii, profesorii, angajaţii sectorului public să treacă printr-un program de skilling şi de educaţie pentru a-şi creşte competenţele şi abilităţile digitale”, a spus Bogdan Putinică, general manager al Microsoft România, în cadrul evenimentului. „Nu nivelul de digitalizare din prezent al unei companii sau al unui stat este important ci viteza cu care acestea progresează spre a deveni mai inovatoare, mai competitive atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere energetic, ecologic sau al bunăstării cetăţenilor lor”, a mai spus Putinică.
Conform datelor din studiul Microsoft, nivelul de digitalizare din educaţie din România este de 85 în timp ce media din CEE este de 100, nivelul de digitalizare al serviciilor publice este de 70, scorul pentru utilizarea smartphone-urilor este de 79 (media regiunii fiind 100). De asemenea, competenţele digitale la nivelul populaţiei generale sunt şi mai scăzute – 66 faţă de media de 100 de la nivelul regiunii.

Ce alte concluzii prezintă studiul:

@ România depăşeşte media ECE în ceea ce priveşte resursa umană. Ţara are însă rezultate mai slabe când vine vorba de companii digitale, guvernanţă digitală şi sectorul public Totuşi, ambele reprezintă o oportunitate de accelerare a progresului digital prin trecerea la cloud, adoptarea muncii hibride şi digitalizarea mai multor servicii publice. Există, de asemenea, oportunităţi clare de progres şi în categoriile de sectorul digital şi de infrastructură digitală

@ România are performanţe foarte bune în ceea ce priveşte o serie de măsuri individuale, ceea ce îi subliniază potenţialul de accelerare a progresului în alte domenii, prin adoptarea unei abordări mai holistice, programatice, şi de imperativa pornirii tuturor motoarele dezvoltării digitale.

@ România este una dintre ţările cu cele mai bune performanţe din Index în ceea ce priveşte nivelul exporturilor IT&C (% din comerţul total), înregistrând un scor cu 44% peste media ECE, mai mare decât multe naţiuni care sunt lideri digitali.
@ Startupurile româneşti au atras de 4 ori mai multe investiţii în primele 6 luni ale anului 2021 faţă de anul precedent.
@ Cu peste 200.000 de dezvoltatori , România se află pe locul 2 în CEE ca număr de profesionişti IT. Industria IT generează 20.000 de noi locuri de muncă pe an, în timp ce 10.000 de studenţi STEM absolvă în fiecare an. Prin urmare, cultivarea talentelor este esenţială.
@ Conform DESI, România se află pe ultimul loc în UE, doar 10% din populaţie deţinând abilităţile digitale necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO