Business Hi-Tech

VIDEO. Eveniment FABIZ / InnovX-BCR. Sfaturi de la fondatorii Horecaorders.com, Bankata şi Flaminjoy pentru viitorii antreprenori: Găsiţi-vă un cofondator tehnic, e mai greu poate decât să vă găsiţi soţ/soţie; Creaţi-vă conexiuni de “mici”, veţi avea nevoie de ele în viitor; Nu vă îndrăgostiţi de propriul produs / serviciu

Autor: Adrian Seceleanu

03.10.2022, 20:38 142

Antreprenorii trebuie să-şi creeze conexiuni de când sunt la început de drum, să-şi caute rapid un cofondator tehnic pentru că în piaţa de astăzi a muncii această sarcină e mai dificilă decât cea de a-ţi găsi un soţ sau o soţie dar şi să nu uite că nu trebuie să se îndrăgostească de propriul produs sau serviciu până la stadiul în care nu acceptă să facă nicio schimbare la el. Acestea sunt câteva dintre sfaturile primite de absolvenţii care s-au înscris la masterul în antreprenoriat lansat de Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) - parte din Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti - în parteneriat cu acceleratorul InnovX-BCR, în cadrul unui eveniment care a avut loc săptămâna trecută.

Implicarea corporaţiilor în susţinerea unor asemenea programe academice este importantă, a spus Tănase Stamule, decanul FABIZ, în deschiderea evenimentului. “O mare parte din expertiza antreprenorilor români de astăzi vine pentru că au învăţat cum se face business în multinaţionale. Însă, la nivelul nostru de dezvoltare al economiei, putem să accelerăm ceea ce se cheamă spinoff adică oameni care au învăţat şi care sunt dispuşi să dea mai departe şi care prin construirea unui ecosistem de incubatoare, acceleratoare de startup-uri pot crea capitalul românesc sănătos. Noi la FABIZ am hotărât să facem acest program incubator, pentru că de fapt programul este un incubator de afaceri, în care tineri cu idei de afaceri să fie susţinuţi atât de o bancă - nu se poate business fără o bancă în spate – cât şi de antreprenori de succes, fonduri de investiţii. Vrem ca la sfârşitul programului să avem antreprenori care ştiu ce vor să facă şi care să crească România. O ţară nu poate creşte dacă nu are antreprenori de succes. Cine zice că poate creşte minte. Însă antreprenoriatul de succes se bazează pe ecosisteme iar noi în România de-abia acum începem să construim aceste ecosisteme iar mediul universitar este obligatoriu parte a acestor ecosisteme. Şi acum şi noi cu paşi timizi dar fermi intrăm în direcţia asta şi construim platforme. Nici noi singuri nu putem, nicio bancă singură nu poate, niciun fond de investiţii singur nu poate ci doar împreună putem să construim un produs care să devină extrem de atractiv pe piaţa universitară, pe piaţa antreprenorială”.

În faţa audienţei formate din cei înscrişi la programul de master, InnovX-BCR şi FABIZ au invitat reprezentanţi ai unui fond de investiţii - pe Cristian Negruţiu de la Sparking Capital şi trei antreprenori (Denis Todirică - HorecaOrders.com, Andrei Perianu - BankaTA şi Mihai Bocai - FlaminJoy) care să-şi povestească experienţa în antreprenoriat dar şi să le ofere sfaturi tinerilor care să gândesc să lanseze un business propriu.

„Unul dintre sfaturi şi primul sfat este să-ţi construieşti echipa”, a spus Denis Todirică, co-fondator al HorecaOrders.com. „Acesta e primul pas şi dacă vrei să faci un start-up de tehnologie trebuie să ai un om tehnic aproape. Acesta a fost sfatul meu ani de zile, şi eu nu am ţinut cont de el ani de zile. Pe o parte asta spuneam, şi pe de altă parte găseam tot felul de freelanceri după care rămâneam fără bani şi nu ştiam de ce nu se leagă lucrurile. (...) Ce pot să vă spun este că acesta este cel mai greu task pe care o să îl aveţi vreodată, e mai greu decât să vă găsiţi poate partenerul de viaţă - soţ, soţie”.

Conexiunile cu alte persoane sunt cheie pentru un antreprenor, pentru că un antreprenor are nevoie mereu de ajutor, a punctat Andrei Perianu, co-fondator şi COO al BankaTa. „Sfatul meu ar fi să construiţi un skill cu care oamenii sau comunitatea voastră să vă identifice. E important să aveţi un pic o atitudine contributivă. Pentru că noi ştiam foarte bine meseria noastră, de administrare de portofolii pe bursă - cred că i-am împins aproape pe toţi prietenii mei de la spate, şi în pandemie şi post pandemie, toată viaţa mea, să-şi deschidă cont de brokeraj. Chestia asta o făceam pro-bono şi în timp lumea m-a identificat cu zona asta, cu meseria mea pe care eu o iubeam. Ştiam să o fac destul de bine. Ca antreprenor sunt importante skill-urile şi conexiunile - cât de multă lume ai ajutat pentru ca ulterior oamenii ăştia să te poată ajuta şi ei la rândul lor.  Relaţiile în general se fac cu nişte schimburi. De obicei când eşti mic, mai tânăr, şi asta am făcut şi eu tot timpul, tu trebuie să dai primul. Cel puţin odată lumea te identifică cu skillul pe care îl ai şi şi doi, dacă vreodată vei avea nevoie de ajutor de orice fel şi când eşti antreprenor tot timpul ai nevoie de ajutor, poţi şi tu să apelezi la rândul tău”.

Mihai Bocai, CEO al FlaminJoy (fostul ProductLead) le-a oferit şi el trei sfaturi celor prezenţi. „Trei sfaturi scurte şi rapide: nu vă faceţi antreprenori, nu fiţi îndrăgostiţi şi nu o faceţi pe banii voştri. Nu vă faceţi antreprenori - e o glumă desigur, dar trebuie să înţelegeţi că este extrem, extrem de greu, deci trebuie să fiţi foarte determinaţi şi să credeţi atunci când nimeni nu crede în chestia aia, voi să mergeţi înainte chiar în contextul respectiv. Nu fiţi îndrăgostiţi - nu fiţi  îndrăgostit de produsul / serviciul vostru. Validaţi-l cât mai repede, încercaţi cât mai repede să obţineţi aprobare de la clienţi şi de la piaţă. Nu fiţi îndrăgostiţi - sunt foarte mulţi antreprenori care rămân îndrăgostiţi de produsul lor şi în capul lor produsul merge şi ei cred că clienţii sunt nişte idioţi pentru că nu le cumpără produsul, pentru că nu au înţeles produsul. Aia este dragoste oarbă şi nu o faceţi pe banii voştri. Cât mai repede aduceţi bani de la investitori în business - dacă faceţi chestia asta în primul rând - ce puteţi să faceţi pe banii voştri în patru ani faceţi cu banii investitorilor într-un an. În al doilea rând faptul că cineva investeşte în voi se întâmplă doar după ce treceţi printr-un proces draconic de verificare, şi de validare. Deci o primă validare a modelului vostru de business. Înainte de a merge, chiar înainte de a avea venituri, înainte de a merge în piaţă, mergeţi şi discutaţi cu investitori.”

 

Urmăriţi întreaga discuţie în clipul video ataşat articolului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO