Business Hi-Tech

VIDEO. Gorkem Tursucu, şeful TotalSoft: România are nevoie de firme de IT cu produse proprii, cu valoare adăugată. Să fim sinceri, dacă dăm strălucirea deoparte, mare parte din ce face acum România în IT e outsourcing, comisionare, sunt proiecte cu marje mici, care nu permit dezvoltarea

Autor: Adrian Seceleanu

14.04.2022, 09:28 271

Industria de IT din România are nevoie de mai multe companii cu produse proprii, care să aibă marje mari de profit, care să le permită dezvoltarea, pentru că în prezent cea mai mare parte a activităţii este una în care se fac bucăţele de produse către clienţi externi, care au o valoare adăugată mică.

Afirmaţiile au fost făcute de Gorkem Tursucu, CEO al TotalSoft, una dintre cele mai mari companii locale de soft - cu afaceri de 25 mil. euro în 2021 şi 550 de angajaţi, în contextul unei conferinţe de presă, în care şeful companiei a spus, printre altele, că îşi doreşte mai mulţi angajaţi cu spirit antreprenorial, care caută provocări mai mari, nu doar un loc de muncă sigur. “Noi dorim să avem mai mulţi colegi care caută să aibă provocări. Dacă este un om care se simte confortabil acolo unde lucrează dar în acelaşi timp îşi doreşte o provocare mult mai mare şi aceasta lipseşte din viaţa lor, trebuie să vină la noi”.

De altfel, pentru a stimula acest spirit antreprenorial, TotalSoft a schimbat modul de lucru intern, lăsând mai multă autonomie la oameni, care acum sunt organizaţi în aşa numite “misiuni”, deocamdată pentru o jumătate din efectivul de oameni.
În acest context, ZF i-a întrebat pe reprezentanţii TotalSoft dacă găsesc în România astfel de IT-şti, care vor să fie mai implicaţi, aducând în discuţie şi o afirmaţie făcută cu câţiva ani în urmă de Tugrul Tekbulut, cofondator al grupului Logo din Turcia, care a cumpărat TotalSoft, şi care spunea că în România programatorii vor să lucreze pentru Bill Gates nu să fie următorul Bill Gates.

“Avem în România oameni care vor să fie Bill Gates şi unii sunt aici acum”, a spus Mihai Găvan, global strategic alliances director, indicând spre colegii lui din companie.

Problema este reală, a spus Gorkem Tursucu, CEO al TotalSoft. “Este o problemă în general în România, despre care bineînţeles că există mai multe perspective. Problema este generată în primul rând din cauza firmelor şi în acelaşi timp din cauza oamenilor din domeniul de IT. Noi spunem că România este foarte dezvoltată în IT. Întrebarea este ce face România în IT. Să ne uităm la realitate, să lăsăm partea de strălucire. O mare parte din ceea ce face România în IT este outsourcing.  Noi (firme din România - n. red.) luăm asemenea proiecte şi punem peste asta o marjă de 20-25% şi vindem mai departe. Acesta nu este IT, de fapt asta este comisionare, broker services, care sunt îmbrăcate altfel, exact acesta este de fapt subiectul”.

Conform analizelor asupra industriei de IT, în România, din circa 4 miliarde de euro pe piaţa de soft şi servicii de IT, circa 3 mld. sunt generate de export şi doar aproximativ 1 mld. euro pe piaţa internă.

De multe ori zona de outsourcing din IT este asemănată cu lohnul din industria textilă, a adus aminte ZF în cdrul discuţiei din cadrul conferinţei de presă. “Este o comparaţie forţată”, a spus Mihai Găvan despre utilizarea termenului lohn.

Totuşi, problema există, a continuat Gorkem Tursucu. “Realitatea, ceea ce vreau eu să spun, este că această activitate nu are valoare adăugată cum trebuie. Important este cum să dezvoltăm valoarea adăugată. Dacă ne uităm la costul mediu mediu (cu oamenii - n. red.) din IT începe de la 20.000 şi merge până la 30.000 de euro anual. (În outsourcing - n.red.) companiile adaugă câteva mii de euro (n. red- peste costul cu oamenii) şi vând mai departe (n. red. - către clienţii externi), asta este suma. Important este ca România să ajungă să vândă de 100.000 de euro (n. red. - nu de 20.000 - 30.000 de euro plus o marjă de 20-25%). Asta este povestea. Dacă se face chestia asta, sunt mai mulţi bani pentru dezvoltarea produselor proprii. Cu acea marjă mică nu ai ce să investeşti. Al doilea lucru este că astfel puteţi avea echipe mai mari, pentru că dacă vinzi pe banii respectivi nu ai cum să ai echipe mai mari. Ajungi să ai o reţea de parteneri şi începi să ai bugetul pentru pieţele externe pentru că trebuie să investeşti în birourile noi, în parteneriate noi afară, şi acesta este un cost destul de mare. Pentru a face asta noi trebuie să merge cu produse cu valoare adăugată, noi trebuie să mergem cu produsele cu valoare adăugată asta. Asta lipseşte din România şi la nivel de echipe mici şi pentru firmele mari. De fapt asta este povestea - noi asta dorim să creăm cu TotalSoft. Avem proprietatea noastră intelectuală, produsele noastre, 80% din venituri vin de acolo. TotalSoft este una din firmele care are potenţial de a creşte incredibil de mult, exponenţial, exact în această zonă, să fie o firmă care România să fie foarte mândră.”

Urmăriţi aici un rezumat video al celor mai importante declaraţii susţinute de reprezentanţii TotalSoft.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO