Business Hi-Tech

VIDEO. Prototip Vodafone pentru Salvamont: o dronă dotată cu o antenă poate crea rapid o reţea mobilă cu acoperire pe o rază de 10 km, şi în mijlocul munţilor. Soluţia, completată şi de drone care fac fotografii ale terenului, care sunt analizate de un soft cu AI pentru a depista rapid victimele accidentelor

07.04.2022, 23:18 154

O dronă dotată cu antenă de comunicaţii mobile ridicată la o înălţime de câţiva zeci de metri, conectată prin fibră optică şi alimentată de la sol de un echipament special, şi legată la infrastructura de comunicaţii Vodafone printr-o legătură prin satelit poate crea o reţea de telefonie mobilă 2G/3G/4G şi chiar 5G pe o rază de până la 10 kilometri chiar şi în zonele cele mai izolate din munţi putând ajuta astfel la descoperirea mai rapidă a victimelor accidentelor care se petrec în zone unde nu există în mod obişnuit acoperire mobilă din cauza reliefului. Vodafone a susţinut şi dezvoltarea unei aplicaţii mobile care are o funcţie de monitorizare a celor care pleacă pe munte şi care, dacă este activată, le oferă salvatorilor acces la date vitale - drumul parcurs, altitudinea, ultima locaţie cunoscută. Crearea unei reţele mobile în zonele izolate poate duce la reconectarea telefonului celor accidentaţi la reţea şi furnizarea de date pentru echipajele Salvamont dar le permite celor aflaţi în dificultate să apeleze şi 112, dacă nu au informaţii despre cum să contacteze Salvamont sau nu au aplicaţia Salvamont-Vodafone.

Soluţia de creare a reţelei mobile în zone izolate, deocamdată sub formă de prototip, creată până acum într-un singur exemplar de Vodafone pentru Salvamont, este completată şi de alte drone care realizează fotografii ale terenului în zonele unde sunt căutate victimele, fotografii care apoi sunt analizate de un soft creat de o echipă de cercetători din Polonia care depistează rapid, cu ajutorul unui modul de inteligenţă artificială, locul unde se află cei care ai suferit accidente. Întreaga soluţie combinată, cu un cost de câteva zeci de mii de euro, poate ajuta la identificarea mai rapidă a celor care se pierd sau suferă accidente în zone izolate.

“Cea de-a doua soluţie utilizează fotogrametria şi inteligenţa artificială pentru capturarea şi analizarea imaginilor geolocalizate, colectate pentru detectarea în mod automat a persoanelor dispărute. Capturarea imaginilor de înaltă rezoluţie în zona de căutare este realizată de o a doua dronă profesională, echipată cu tehnologia necesară pentru fotogrametrie şi termoviziune. Astfel, în doar 30 de minute, drona poate parcurge 5 km liniari şi poate acoperi o suprafaţă de 24 de hectare, realizând între 130 şi 300 de imagini, în funcţie de parametrii de zbor şi de rezoluţia camerei din dotare. Fotografiile sunt transmise după descărcare, prin intermediul reţelei create special pentru misiunea de salvare, către Centrul Naţional de Analiză Date Salvamont-Vodafone pentru a fi procesate. În centrul de analiză conectat la reţeaua GigaNetwork FIBRă, datele sunt analizate şi procesate în câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecţie automată cu inteligenţă artificială SARUAV. Sistemul face identificarea după o serie de indicii, cum ar fi silueta sau haina unei persoane, iar echipa din centrul de analiză trimite salvamontiştilor din teren coordonatele exacte unde acestea au fost reperate”, explică reprezentanţii Vodafone.

Urmăriţi în clipul ataşat cum arată şi cum funcţionează soluţiile, dar şi ce informaţii suplimentare au oferit reprezentanţii Vodafone despre cele două soluţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO