Business Hi-Tech

Visul iNes: televiziunea digitala prin Internet

24.02.2005, 00:00 43

Furnizorul de servicii de acces la Internet iNes si-a propus sa lanseze in luna aprilie un serviciu in premiera in Europa de Est si care nici in Occident nu a ajuns la ma-turitate inca: televiziunea in format digital prin Internet, sustine Iosif Szavuj, director executiv al iNes.



Deocamdata insa, negocierile pentru preluarea canalelor TV romanesti si straine nu s-au incheiat.



Serviciul nu va fi ieftin si va viza in special zonele rezidentiale din Baneasa si Iancu Nicolae, unde serviciile de cablu nu ofera o calitate a imaginii suficienta pentru televizoarele cu ecrane plate, cu diagonale de peste 30 de inci (peste 76 de centimetri), sustine Iosif Szavuj.



Varianta pesimista a business planului indica 500 de clienti la sfarsitul anului, iar cea optimista, 1.000.



Planurile iNes presupun receptionarea transmisia TV direct de la satelit, prin echipamente profesionale si in format digital si transpunerea acestora in format multimedia (MPEG-2, cel mai utilizat standard pentru filme).



Televiziunile straine si locale vor fi transmise in direct, insa pentru a putea fi receptionate este nevoie de o conexiune la Net cu adevarat de mare viteza.



Largimea de banda propusa de iNes este de 100 Mbps, cu alte cuvinte direct fibra optica.



Un astfel de abonament va costa intre 80 si 120 de euro pe luna si ar urma sa includa ceea ce operatorii numesc "triple play" - televiziune, telefonie cu minute incluse si acces la Internet, indica planurile iNes. De altfel, beneficiarii acestui abonament nici nu mai au nevoie de computer, pentru ca totul se face cu ajutorul unei componente hardware - set top box.



Aceasta ia locul PC-ului si permite controlul sistemului, cu ajutorul unei tastaturi fara fir, care ia locul telecomenzii. Cu televizorul se pot accesa si site-urile de Internet, iar "cutia" se poate conecta la un sistem de sunet home cinema.



Investitia necesara acestui serviciu a fost estimata la 600.000 de euro, iar pentru a ajunge la primii 1.000 de clienti sunt necesari in total doua milioane de euro, spune Iosif Szavuj.



Finantarea va fi facuta din surse proprii si imprumuturi bancare.



"In urmatorii ani ne-am propus sa atingem 2-3 mii de clienti cu acest serviciu", a spus Szavuj. "Investitia urmeaza sa fie recuperata in trei ani", a precizat el.



Cifrele sunt bazate pe faptul ca anul trecut s-au vandut pe piata locala aproximativ 1.800 de televizoare cu ecrane plate, cu diagonale de peste 30 inci. Iar la acestea se adauga cam tot atatea cumparate la preturi mai mici din afara, spun surse din piata. "Eu locuiesc in Iancu Nicolae, iar semnalul CATV nu imi permite sa vad emisiunile TV decat pe un televizor mic care il am in bucatarie", sustine seful iNes.



La abonamentele de baza propuse de iNes se vor adauga pana la finalul anului optiuni suplimentare. Factura va putea fi consultata online, iar apoi vor urma servicii precum video on demand - clientul va putea vedea orice emisiune sau program TV la ce ora vrea - precum si NPVR, network personal video recorder, posibilitatea de a inregistra orice emisiune pe un spatiu aflat pe serverele iNes.



Toate acestea vor aduce incasari suplimentare, sustine directorul companiei.



Pe viitor vor urma transmisiile cu sunet dolby surround, pentru cei care vor sa isi imbunatateasca experientele multimedia. Iar pentru pasionatii de jocuri video, iNes va lansa un portal special pentru jocuri online, care vor fi tot "on demand", accesibile dupa cum doresc utilizatorii, sustine managerul companiei.



Furnizorul de servicii de acces la Internet isi bazeaza activitatea pe clientii de business si nu este preocupat sa intre in zona retail. Compania are peste 600 de clienti in randul companiilor, iar incasarile iNes s-au cifrat la 4 milioane de euro anul trecut. "Avem clienti care platesc 200 de euro si altii care platesc 20.000 de euro, in functie de servicii", a explicat Szavuj.



Compania si-a concentrat activitatea in Bucuresti si Sectorul Agricol Ilfov, iar anul trecut a investit peste 500.000 de euro pentru dezvoltarea retelei proprii de fibra optica, care acum acopera capitala de la este la vest si de la sud la nord.



iNes detine si un datacenter - un buncar pentru serverele companiilor care sunt obligate sa isi pastreze in siguranta informatiile in format digital.



Acesta a avut anul trecut incasari de aproape jumatate de milion de euro.



Fondata in 1995, iNes este detinuta de doi oameni de afaceri romani. Iosif Szavuj este unul dintre actionari.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO