Business Hi-Tech

Vodafone ataca reforma telecom a Uniunii Europene

02.09.2008, 20:25 20

Grupul britanic Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, sustine ca 40 de milioane de europeni ar putea fi fortati sa renunte la telefoanele lor mobile din cauza unui plan al Comisiei Europene de reducere a costurilor de interconectare ale apelurilor de voce, scrie Financial Times.
Planul de reforma, intocmit de comisarul Viviane Reding, a atras critica mai multor operatori mobili din Europa. Costurile impuse de operatori utilizatorilor ce doresc sa se conecteze de pe o linie fixa la una wireless sau intre doua linii mobile reprezinta 15-20 % din veniturile operatorilor si au un rol important in recuperarea cheltuielilor acestora.
Reding a precizat anterior pentru FT ca aceste tarife de terminare reprezinta "veniturile garantate pentru operatori". Oficialii Vodafone au afirmat ca operatorii vor fi nevoiti sa ridice costurile de retail pentru a compensa reducerile tarifelor de terminare.
"Esuarea in a recupera costurile creste riscul de a da faliment", au declarat reprezentantii firmei.
Oficialii au mai spus ca sunt impotriva adoptarii sistemului american, in care utilizatorii sunt nevoiti sa plateasca si atunci cand sunt apelati.
Reding, pe de alta parte, este interesata de modelul american datorita faptului ca utilizatorii telefoniei din SUA platesc mai putin per apel si isi utilizeaza telefoanele mobile mai mult. Mai multi analisti sunt in favoarea unui astfel de model, deoarece tarifele de terminare din Statele Unite sunt aproape nule.
Stephen Littlechild, fostul sef al autoritatii de reglementare energetica din Marea Britanie, a declarat anterior ca operatorii telecom aveau initial posibilitatea de a-si stabili propriul pret de interconectare cu ceilalti jucatori de pe piata, fapt ce a determinat autoritatile telecom sa impuna un tarif maxim pentru a evita crearea unui monopol. Littlechild este de acord cu impunerea sistemului american.
In documentul inaintat lui Viviane Reding, Vodafone a acceptat taierea costurilor de terminare, insa a refuzat planul comisarului european care prevede reduceri semnificative.
La nivelul Uniunii Europene, tarifele de terminare sunt de aproximativ 8 centi pe minut, iar Reding doreste sa le reduca la 1-2 centi pe minut pana in 2012. Vodafone ar prefera ca nivelul acestora sa fie redus la 5-6 centi pe minut pana in anul 2012.
Nick Delfas, analist la Morgan Stanley, estimeaza ca Vodafone va inregistra o scadere de 900 mil. lire (1,1 mld. euro) a profitului brut pana in 2012, in cazul in care tarifele de terminare sunt micsorate la 2,5 centi pe minut.
Vodafone a angajat firma de cercetare Taylor Nelson Sofres pentru a afla opiniile a 9000 de utilizatori de telefonie mobila privind ridicarea taxelor de retail. TNS a realizat, de asemenea, un sondaj privind posibilitatea de a plati pentru telefoanele primite.
Citand rezultatele studiul, Vodafone sustine ca 10% din utilizatorii de mobile din Europa ar renunta voit la mobile sau nu si-ar putea permite sa plateasca facturile.
"Reducerea cu 40 de milioane a numarului de posesori de mobile ar putea determina CE sa isi reconsidere propunerile", au mai spus reprezentantii Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO