Business Hi-Tech

Vodafone: In 2009 s-au vandut 400.000 de smartphone-uri

Vodafone: In 2009 s-au vandut 400.000 de smartphone-uri

Karsten Wildberger, director comercial al Vodafone pe segmentul consumer: In conditiile economice actuale, nu asteptam o crestere spectaculoasa a vanzarilor de smartphone-uri

17.01.2010, 23:30 100

Vanzarile de smartphone-uri - telefoane mobile cu sistem deoperare, camera foto si functii multiemdia avansate, au crescutanul trecut in ciuda recesiunii pana la aproximativ 400.000 deunitati, iar tendinta pozitiva se va mentine si in acest an, desiavansul nu va fi unul exploziv, estimeaza reprezentantii Vodafone,numarul doi pe piata locala de telefonie mobila.
"In acceptiunea noastra, «smartphone» este un terminal mobil cedispune de un sistem de operare care permite dezvoltarea deaplicatii: Android, BlackBerry, Apple, Symbian sau Windows Mobile.Din estimarile noastre, in 2009 s-au vandut aproximativ 400.000 deunitati", au precizat pentru ZF oficialii Vodafone.
Estimari vehiculate anterior pe piata plasau vanzarile desmartphone-uri la 200.000 de unitati, dintr-un total de patrumilioane de mobile vandute in 2009 in Romania.

Top 3 vanzari smartphone la Vodafone: Nokia, Nokia,Nokia
Potrivit lui Karsten Wildberger, director comercial al Vodafone pesegmentul consumer, vanzarile de mobile inteligente au scazut la unmoment dat in 2009, insa si-au revenit in ultima parte a anului."Ultimul trimestru al anului 2009 a fost extrem de bun, depasindvanzarile din aceeasi perioada a anului 2008", a spus Wildberger."Putem spune ca am observat in ultimele luni ale anului trecut orevenire a vanzarilor de telefoane din aceasta gama, printre celemai bine vandute modele regasind Nokia E51, Nokia N95 8 GB si NokiaE71", a adaugat el.
Vanzarile de smartphone-uri, care determina clientii sa cumpereulterior si servicii de internet mobil, reprezinta un interes majorpentru operatorii de telefonie mobila, in contextul marjelor deprofit in scadere pentru serviciile de voce, pe fondul concurenteisi al reglementarilor nationale si europene.

Au smartphone, consuma si internet mobil
Vodafone, care acopera peste 500 de localitati din Romania cuinternet mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps, a sesizat cresteriale consumului de date mobile la clientii care au cumparatsmartphone-uri, spune Wildberger. " Odata cu aparitia pe piata asmartphone-urilor, am putut remarca tendinta utilizatorilor de aincerca toate serviciile si capabilitatile oferite de acestetelefoane. Astfel, aceasta tendinta s-a manifestat pe intreagaperioada a anului trecut si de la o luna la alta s-a putut observao crestere a utilizarii serviciilor de date". Numarul total declienti 3G ai Vodafone este mai mare de un milion, iar cei mai maririvali ai companiei pe datele mobile sunt Orange, RCS&RDS,Cosmote (Zapp) si Romtelecom.
In ceea ce priveste vanzarile anumitor modele din oferta Vodafone,Wildberger a evitat sa ofere cifre exacte, mentionand insa caoperatorul a epuizat stocurile pentru HTC Magic, primul smartphonecu sistem de operare Google Android lansat pe piata locala. "HTCMagic a fost foarte bine primit de publicul din Romania, clientiifiind receptivi la acest gen de telefon. Pachetul (...) cu care afost promovat in reteaua Vodafone a facut ca vanzarile pentru acestprodus sa fie foarte bune, in acest moment stocul fiind epuizat", aspus directorul comercial al Vodafone. HTC Magic a fost vandut inRomania cu preturi pornind de la 269 de euro si un abonament cudate mobile nelimitate.
Cum va arata acest an din punctul de vedere al vanzarilor desmartphone-uri? Oficialul Vodafone este rezervat in estimari, darprecizeaza totusi ca se asteapta la un numar mai mare decat in2009: "In conditiile economice actuale, nu asteptam o cresterespectaculoasa a acestui segment, insa apreciem ca trendul vacontinua sa fie pozitiv".

  • Romanii au cumparat anul trecut 400.000 de smartphone-uri,estimeaza Vodafone. Vanzarile de sarbatori au depasit cifrele dinanul 2008, in ciuda recesiunii
  • Topul celor mai bine vandute smartphone-uri de la VodafoneRomania include in principal telefoane Nokia, unele dintre cele maibine vandute modele fiind Nokia E51, Nokia N95 8 GB si NokiaE71.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO