Business Hi-Tech

Vodafone România începe înlocuirea echipamentelor Huawei: operatorul anunţă un parteneriat strategic pe 5 ani cu suedezii de la Ericsson pentru implementarea 5G şi modernizarea reţelei de acces radio

Vodafone România începe înlocuirea echipamentelor...

Autor: Adrian Seceleanu

12.02.2024, 11:53 20388

Vodafone România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a semnat un parteneriat strategic pe 5 ani pentru implementarea echipamentelor companiei suedeze Ericsson pentru dezvoltarea reţelei şi implementarea 5G.

"Vodafone România a desemnat Ericsson ca partener 5G RAN (Radio Access Network). În baza parteneriatului pe şase ani, Vodafone România va folosi tehnologia RAN furnizată de Ericsson şi pentru modernizarea reţelei mobile existente", conform companiei.

Vodafone nu face nicio referire la acest lucru în comunicat, dar acesta marchează practic debutul unei operaţiuni complexe şi costisitoare de înlocuire a echipamentelor şi soluţiilor furnizate de gigantul chinez Huawei, în contextul restricţiilor impuse de autorităţi pentru utilizarea echipamentelor companiei pentru dezvoltarea reţelelor 5G.
Vodafone utiliza tehnologia RAN de la Huawei, iar compania de cablu UPC, achiziţionată anterior de Vodafone, folosea de asemenea tehnologii Huawei.

Compania pune accent în anunţ pe oportunităţile de modernizare ale reţelei odată cu semnarea acestui acord. "Vodafone România creează noi oportunităţi de modernizare a infrastructurii sale actuale şi de extindere a reţelei 5G, prin desemnarea Ericsson ca partener-cheie 5G RAN (Radio Access Network). Ca parte a acordului pe şase ani, Vodafone România va folosi, de asemenea, tehnologia RAN a Ericsson pentru a-şi îmbunătăţi reţeaua mobilă existentă, ceea ce înseamnă că utilizatorii Vodafone România vor beneficia de conexiuni la Internet mai rapide, latenţă scăzută şi de o securitate şi fiabilitate sporite ale reţelei.
Parteneriatul este inclus în planul multianual de investiţii al Vodafone România pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de reţea şi se înscrie în misiunea companiei de a contribui la dezvoltarea societăţii digitale".

„În perspectiva unei societăţi digitale,  construirea unei reţele pregătite pentru viitor, sigure şi eficiente din punct de vedere energetic este crucială. Parteneriatul cu Ericsson ne oferă bazele tehnologice în demersul nostru de a dezvolta reţele 5G autonome, cu un impact extraordinar pentru clienţii rezidenţiali, companii şi autorităţi, în ceea ce priveşte viteza şi latenţa scăzută ale reţelei, multitudinea şi varietatea scenariilor de utilizare. De asemenea, ne ajută să îmbunătăţim infrastructura reţelei radio de acces (RAN) existentă pentru a oferi servicii rapide şi fiabile clienţilor în tranziţia către reţele 5G autonome şi să ne valorificăm potenţialul de furnizor de servicii inovatoare pentru societatea digitală şi durabilă pe care ne-o dorim cu toţii. Investiţia face parte din promisiunea noastră pentru România şi pentru români: să creăm un nou standard de conectare şi să investim în potenţialul nelimitat al românilor şi al comunităţilor locale", a declarat Nicolae Vîlceanu, Chief Network Officer, Vodafone România.

„Ericsson este furnizor de top pentru dezvoltarea de reţele  5G performante şi eficiente din punct de vedere energetic şi faptul că am fost selectaţi ca partener cheie în acest proiect marchează o nouă eră în colaborarea dintre Ericsson şi Vodafone România. Construim o reţea a viitorului care nu numai că va oferi clienţilor Vodafone România conectivitate superioară, ci şi o platformă de inovare care permite transformarea industriilor şi deschide calea către o societate digitală mai conectată", a declarat Dragoş Mircea Rebegea, Country Manager, Ericsson România.
"Produsele şi soluţiile 5G RAN din portofoliul de sisteme radio Ericsson, inclusiv sistemele de antene Ericsson, vor asigura o tranziţie rapidă şi uşoară către 5G, care va accelera transformarea digitală a societăţii româneşti.
Portofoliul Ericsson 5G RAN include, de asemenea, tehnologia Massive MIMO, care permite furnizorilor de servicii de comunicaţii să valorifice spectrul 5G din benzile medii de frecvenţă. Cea mai recentă generaţie de echipamente radio şi de procesare Ericsson (RAN Compute) va îmbunătăţi, de asemenea, consumul actual de energie al reţelei Vodafone România, venind cu o abordare unică în privinţa optimizării energetice", au mai spus reprezentanţii Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO