Business Hi-Tech

Yahoo!: Microsoft nu a oferit niciodata 33 $ pe o actiune

04.08.2008, 18:08 18

Investitorii Yahoo! au decis mentinerea consiliului de directori al companiei, in cadrul adunarii anuale a actionarilor ce a avut loc pe 1 august, scrie presa internationala. Astfel, 85% din voturile exprimate au fost in favoarea lui Jerry Yang, directorul executiv al operatorului celui de-al doilea motor de cautare online din lume, informeaza Bloomberg.
Fiecare dintre directorii Yahoo! a primit suportul investitorilor cu cel putin 77% din numarul total de voturi exprimate. Dupa incheierea votului, miliardarul Carl Icahn a fost numit in cadrul board-ului de directori. Miliardarul Carl Icahn, actionar al Yahoo!, a incheiat, cu numai 11 zile inainte de adunarea generala, un acord cu conducerea companiei, intrucat acesta intentiona sa propuna inlocuirea intregului consiliu de administratie si a directorului general, Jerry Yang.
Rezultatul acestei intalniri reprezinta un suport important pentru Jerry Yang, dupa ce el a fost criticat dur pentru esecul negocierilor cu Microsoft.
"Conducerea companiei se afla inca sub presiunea actionarilor de a majora pretul actiunilor. Desi Carl Icahn nu a obtinut exact ceea ce isi dorise initial, prezenta sa in consiliul executiv va schimba multe lucruri", a declarat analistul Colin Gillis.
Oferta de achizitie inaintata de producatorul software Microsoft a determinat pe parcursul negocierilor o majorare a cotatiei titlurilor Yahoo! la 29,98 dolari (19,15 euro).
Membrii conducerii executive au incercat, in cadrul adunarii generale, sa calmeze investitorii nemultumiti, insistand ca Yahoo! a purtat negocieri serioase cu Microsoft si ca are perspective bune pentru urmatorii trei ani.
Presedintele companiei Roy Bostock, care a fost reconfirmat in functie cu circa 80% din voturi, le-a spus investitorilor ca board-ul executiv al Yahoo! s-a dedicat complet negocierilor cu Microsoft, pe care le-a tratat cu seriozitate. Icahn il acuzase anterior pe Yang ca ar fi sabotat tranzactia.
Potrivit directorului financiar al companiei, Blake Jorgensen, Yahoo! estimeaza cresterea vanzarilor chiar si in ciuda incetinirii economiei americane. El a mai mentionat ca este posibil ca in urmatorii ani conducerea companiei sa decida noi achizitii si rascumpararea unor pachete de actiuni.
Dupa aceasta intalnire a actionarilor, este de asteptat ca numarul membrilor din consiliul de directori sa creasca de la 9 la 11, pentru a face loc la doua din persoanele nominalizate de Icahn sa faca parte din consiliu.
Potrivit presedintelui Yahoo!, Microsoft nu a inaintat niciodata in scris consiliului de directori o oferta de 33 de dolari pe actiune.
Oficialii Microsoft au respins aceasta afirmatie: "Yahoo! incearca din nou sa rescrie istoria prin afirmatii care nu pot fi demonstrate", au precizat reprezentantii companiei.
Propunerea initiala inaintata de Microsoft era de 31 de dolari pe actiune, cu 62% mai mare decat pretul titlurilor Yahoo! la inchiderea sedintei bursiere din 31 ianuarie, ziua precedenta avansarii ofertei.
Microsoft a retras in luna mai oferta, dupa ce Yahoo! a refuzat propunerea celui mai mare producator de software din lume, care a majorat pretul de preluare cu 5 miliarde de dolari, la 47,5 miliarde dolari.
De la preluarea functiei de director executiv de catre Jerry Yang in iunie 2007, tilurile Yahoo! au scazut cu 30%. De asemenea, cota de piata pe segmentul motoarelor de cautare online s-a diminuat cu 4 puncte de la 25,1%, potrivit firmei de analiza ComScore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO