Business Hi-Tech

Zapp: Ne concentram pe business si date, mai putin pe servicii populare

12.01.2006, 19:00 17

Operatorul de telefonie mobila Zapp si-a consolidat afacerea obtinand pe 2005 o crestere de peste 25% a incasarilor, in timp ce profitul operational s-a marit de 15 ori, spune noul sef al Telemobil, Piermario Di Pietro.

"Zapp a terminat 2005 cu incasari estimate la 125-130 de milioane de dolari (100,8-104,8 milioane de euro) si un profit operational de circa 15 milioane de dolari (12 milioane de euro)", a declarat pentru ZF Piermario Di Pietro. Numarul clientilor companiei a crescut la 370.000, iar anul acesta operatorul mizeaza pe o crestere de 20%.

Directorul de operatiuni (COO) Piermario Di Pietro este optimist in privinta dezvoltarii operatorului de telefonie mobila si spune ca investitiile in extinderea acoperirii si pentru dezvoltarea de servicii noi au inceput sa dea roade. Pentru a obtine cresterea dorita, Zapp pregateste noi oferte legate de serviciile de voce si date, dar si noi tehnologii care sa creasca viteza traficului de date.

Telemobil a investit anul trecut in Romania intre 45 si 50 de milioane de dolari, in special pentru cresterea acoperirii retelei. "Anul acesta ne vor fi suficiente investitii de circa 30 de milioane de dolari", a apreciat Di Pietro. Banii vor merge in aceeasi directie in principal, dar exista si planuri noi. "Analizam oportunitatea lansarii serviciului pre-paid pentru voce, dupa ce am lansat cartele pre-paid pentru acces la Internet", a explicat seful Zapp. De asemenea, compania pregateste cresterea performantelor retelei de date, prin adoptarea noii tehnologii Ev-Do Rev A, care va permite viteze la descarcarea de fisiere de pana la 3,1 Mbps si de upload (trimitere de mesaje) de 1,8 Mbps.

Serviciul de date ramane una dintre prioritatile Telemobil. "Avem peste 60.000 de clienti care utilizeaza Internetul in mod frecvent. Aproape 30.000 de romani folosesc acum tehnologia Ev-Do (modem)", a spus Piermario Di Pietro.

Nu exista in acest moment planuri pentru aducerea unui nou director executiv (CEO) sau pentru promovarea din interior a vreunui director in aceasta functie, spune el. Urmeaza cat de curand o intalnire cu actionarii, pentru a se decide soarta fotoliului de director financiar, pozitie pe care a ocupat-o Piermario Di Pietro pana la plecarea lui Cuneyt Turktan. Acesta a plecat la finalul lui 2005 pentru a conduce operatorul GSM Avea din Turcia, achizitionat de Inquam, actionarul principal al Zapp.

Strategia Zapp ramane in continuare axata pe serviciile de business, compania implicandu-se mai putin pentru furnizarea unor servicii populare in randul consumatorilor (mesaje multimedia, muzica, clipuri). Aproape 80-90% dintre clientii Zapp provin de fapt din randul companiilor, a spus seful Telemobil. El este optimist si in ceea ce priveste asteptarile actionarilor. "Singurele planuri in acest moment sunt legate de cresterea afacerii prin forte proprii", a explicat el. Conform estimarilor, compania are potential de crestere interna pentru urmatorii 5-10 ani, a spus Di Pietro.

Telemobil este controlata in proportie de peste 99% de compania britanica Inquam Limited, printre actionarii careia se numara producatorul american de tehnologie mobila Qualcomm, proprietarul standardului CDMA, precum si Omnia Holdings Ltd, un fond de investitii din Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO