Business Hi-Tech

ZF IT Generation Summit 2023. Ionuţ Stanimir, cofondator InnnovX-BCR: Se „retrage marea” şi vedem cine „înoată în pielea goală”. Cred că „joaca” de-a evaluarea start-up-urilor s-a cam terminat şi începe discuţia despre produs şi client

Ionuţ Stanimir, cofondator InnovX-BCR.

Ionuţ Stanimir, cofondator InnovX-BCR.

Autor: Alexandra Cepăreanu

04.07.2023, 19:58 97

Evaluarea start-up-urilor începe să ia sfârşit, iar acum, într-un context mai complicat cu resurse mai puţine, bani mai puţini şi oameni mai puţini începe discuţia despre produs şi client, a spus Ionuţ Stanimir, cofondator InnovX-BCR, în cadrul Conferinţei ZF IT Generationa Summit 2023.

„Se retrage marea şi vedem cine înoată în pielea goală. Este o vorbă pe care noi o folosim în pieţele financiare. Este bine ce se întâmplă, mai întâi de toate, pentru start-upuri, cred că joaca de-a evaluarea s-a cam terminat şi începe discuţia despre produs şi clienţi. În corporaţii a început să doară. În momentul acesta este clar, ori ai soluţiile bune înaintea pieţei, ori nu le ai. Resursele sunt mai puţine, banii sunt mai puţini, oamenii sunt mai puţini şi începi să te gândeşti foarte serios”, a explicat Ionuţ Stanimir.

 

Ce a mai spus Ionuţ Stanimir, cofondator InnnovX-BCR:

Eu de ceva vreme fac “stalking” (urmăresc) pe investiţiile străine care se anunţă în ţările din jurul nostru în domeniile de avangardă. Înainte ca Intel să anunţe cei 4 mld. în fabrica de semiconducători în fabrica din Polonia numărasem 200 mil. euro puşi de Crysler, 500 mil. euro de guvernul Poloniei într-o fabrică de automobile electrice, 1 mld. euro pus de LG Cam într-o fabrică de baterii, alţi 300-400 mil. euro puşi de o companie Belgiană, în Ungaria erau 2,5 mld. euro puse pe Korea Innovation, unul de Samsung şi Mercedes anunţase 300 mil. euro. În Serbia, japonezii de la Nidek pusese 1,9 mld. dolari într-o fabrică de motoare electrice.

Suntem într-o piaţă în care câştigătorul ia totul. Dacă nu suntem acolo, vom face mult şi bine pionierat cu bocceluţa în mână. În momentul acesta este necesar să punem la masă şi statul, iar statul poate, nu este incapabil. Înterbarea este cum putem juca cu toţii împreună astfel încât să nu mai atacăm toţi separat. Trebuie o prezenţă mult mai consolidată.

Sunt o grămadă de oportunităţi, iar aceste oportunităţi au nevoie de un dialog structurat. Avem cu ce, se joacă jocuri mari, iar noi trebuie să stăm împreună la aceeaşi masă. Nu facem asta, o să ne ia faţa Estonia, o ţară cu o populaţie cât jumătate din Bucureşti şi zona metropolitană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO