Business Internaţional

Absolventii britanici prefera sa lucreze in sectorul public

30.07.2003, 00:00 13

Absolventii britanici de facultati isi doresc mai mult o slujba in cadrul sectorului public decat la o companie privata, oricat de importanta ar fi, pentru a putea atinge un echilibru intre viata personala si cariera, arata un studiu efectuat de Graduate Prospects, citat de BBC News.
Sondajul sugereaza ca majoritatea absolventilor sunt dispusi sa renunte la perspectiva unei pozitii de conducere in favoarea formarii unei cariere care sa le permita sa petreaca mai mult timp cu familia si prietenii.
Totusi, pentru o proportie de 45% din cei 1.000 de absolventi intervievati principalul factor ce conteaza in alegerea primei slujbe ramane salariul, urmat de echilibrul dintre viata personala si cariera mai-sus mentionat, in proportie de 32%.
In ansamblu, numarul studentilor ce aleg sa se alature in momentul absolvirii sectorului public ce se afla in plina expansiune este in prezent mai mare decat cel al studentilor ce opteaza pentru o cariera in sectorul privat.
Studiul a aratat ca 32% din absolventii acestui an ar dori sa lucreze in cadrul sectorului public, in timp ce 31% din acestia isi doresc o slujba in cadrul unei companii importante. Pe de alta parte, numai 27% dintre cei intervievati vor sa lucreze in cadrul unei intreprinderi mici sau mijlocii.
Aceste rezultate sunt sustinute de noi cifre ce indica faptul ca a lucra in cadrul sectorului public nu mai este echivalent cu a avea un salariu mic.
In prezent, salariul mediu al unui angajat incepator al sectorului de stat este de 19.900 de lire sterline, in crestere cu 4,7% fata de anul anterior. In plus, salariatii sectorului de stat beneficiaza adesea de pensii mai mari decat cei ai sectorului privat.
In mod traditonal, o slujba in cadrul sectorului public nu ofera o ascensiune rapida catre o pozitie de conducere. Totusi, studentii intervievati nu pareau preocupati de rapiditatea cu care pot ascede pe scara ierarhica. Numai 5% dintre studenti considerau ca acest factor este cel mai important in alegerea unei cariere.
"Sectorul public poate oferi o multime de oportunitati tinerilor absolventi ce se afla in cautarea primei slujbe, si nu in ultimul rand conditii de lucru ce creeaza adesea unui bun echilibru intre viata personala si cariera," a declarat Mike Hill, director executiv al Graduate Prospects.
Ca urmare a majorarii cheltuielilor guvernamentale, numarul locurilor de munca din cadrul sectorului public a crescut din nou anul trecut, in contrast cu tendinta anilor '90, conform unor date oficiale. Astfel, in cadrul acestui sector au fost create pana in iunie 2002 un numar de 86.000 de noi locuri de munca, comparativ cu 89.000 in cadrul sectorului privat, arata Biroul National de Statistica al Marii Britanii. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO