Business Internaţional

Acţiuni şi apeluri în creştere pentru aducerea acasă a producţiei farma europene pentru evitarea penuriilor de medicamente

Acţiuni şi apeluri în creştere pentru aducerea acasă...

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2023, 00:05 124

Preşedintele francez Em­manuel Macron a prezentat recent un plan de relocalizare a producţiei de medicamente în Franţa în cadrul unei vizite la un laborator din Ar­deche. Obiectivul, scrie La Tribune, este de a face faţă penuriilor struc­turale de produse importate.

Antibiotice, paracetamol, medi­ca­mente împotriva cancerului, far­ma­ciile au întâmpinat dificultăţi în iar­nă şi continuă să întâmpine pro­bleme legate de oferta de medica­mente din cauza dependenţei de alte ţări, în special de China.

Porivit unui studiu BVA realizat pentru France Assos Sante în martie 2023, 37% dintre francezi s-au con­fruntat cu penurii de medicamente în farmacii.

Macron vrea să soluţioneze a­ceastă problemă. Acesta a menţionat astfel în jur de 50 de medicamente a căror producţie trebuie să fie „relo­calizată“, precizând că 25 dintre aces­tea „îşi vor vedea producţia reloca­lizată sau crescută semnificativ în săptămânile următoare“.

Opt noi proiecte de relocalizare, reprezentând investiţii totale de pes­te 160 milioane de euro, vor fi susţi­nute de stat, acestea vizând amo­xici­lina, medicamente strategice pentru anestezie-reanimare şi me­dica­mente împotriva cancerului.

„După cum am învăţat în criza creată de pandemie, este vital să nu lăsăm producţia medicamentelor noas­tre pe seama altor ţări“, a de­clarat Macron.

Şi oficialii polonezi au subliniat re­cent importanţa susţinerii indus­triei farma locale pentru stăvilirea creş­terii costurilor de producţie a me­dica­men­telor, incluzând genericele, pentru a face faţă concurenţei cu Asia şi pen­tru evitarea unui posibil exod al producătorilor, potrivit Euractiv.

Mai multe medicamente ieftine au dispărut de pe piaţa poloneză pen­tru că producţia lor nu mai este via­bilă economic. Genericele sunt ex­trem de populare în Polonia, repre­zentând 88% din piaţa locală a medicamentelor după valoare şi 66% după volum.

Grzegorz Rychwalski, director adjunct al Asociaţiei Poloneze a Angajatorilor din Industria Farma (PZPPF), a subliniat că este urgent ca instituţiile UE să ia măsuri pentru a readuce industria farma acasă, în Europa.

De asemenea, un studiu UE re­cent arată că problema penuriilor de medicamente şi vulnerabilităţile din lanţurile de aprovizionare pot fi soluţionate prin construirea mai multor unităţi de producţie de ingrediente farmaceutice activeîn Europa centrală şi de est, notează pharmaceutical-technology.com.

Cehia, Polonia şi Ungaria sunt sugerate ca locaţii pentru noi unităţi de producţie datorită costurilor mai reduse cu forţa de muncă, însă ţări cu venituri mai mari ca Germania, Olanda şi Belgia sunt de asemenea locaţii atractive.

Acţionarii europeni argumentează că deşi regiunea ar putea fi mai scumpă decât India şi China, aceasta aduce securitate la nivelul lanţurilor de aprovizionare, calitate, viteză de transport şi un control sporit pentru guverne pentru orientarea producţiei către medicamente esenţiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO