Business Internaţional

Afacerile mari s-au mutat de pe Wall Street la bordul vaselor de lux

05.10.2008, 19:33 19

"Este intentia multor proprietari de iahturi sa nu le puna in miscare anul acesta de teama sa nu ofenseze in momente ca acestea", a afirmat Hutton cu cateva ore inainte de a pleca in vacanta sa de vara in 1931.

"Cred ca ziarele ar putea crea o asemenea atmosfera astfel incat aproape fiecare iaht ar fi pus la pastrare. Ar aduce un plus situatiei generale pe care fiecare dintre noi incearca sa o imbunatateasca."
Pe mare, 77 de ani mai tarziu, din insulele Salamis din Marea Egee, cantecul de odinioara al Wall Street-ului "Cand E.F. Hutton vorbeste, oamenii asculta", continua sa cante la fel cum martini-urile cu rodie curg la boardul Calderei, un vas de vacanta de 100 de picioare, respectiv 30 metri.
"Pot sa iti spun ca privelistea este mult mai frumoasa de aici decat de pe Wall Street", spune proprietarul Caldera, Nicholas Lazares, in varsta de 57 de ani, care s-a pensionat anul acesta din pozitia de manager al Lehman Brothers Holdings si a pus bazele unei companii in Milton, Massachuttes, ce se specializeaza in achizitia de institutii financiare cu probleme. Alaturi de familie, prieteni si alti patru membri ai echipajului el s-a imbarcat apoi pe vasul sau pentru o croaziera de cinci saptamani pe costa Dalmata a Croatiei si in insulele grecesti.
"Caldera poarta numele exploziei vulcanice despre care Platon crede ca a scufundat continentul pierdul Atlantis", spune Lazares cu o urma de zambet in coltul gurii in timp ce serveste pranzul. "Cele mai bune afaceri ale mele au fost acelea cand am sunat la domiciliu din partea bancilor de investitii. O fac prin intermediul navigatiei. Este o metoda interesanta."
Lazares lucra peste program in vara asta, in timp ce naviga alaturi de Thanasis Tsoukalas, presedintele si directorul executiv a firmei private de investitii Capital Partners, din Grecia, la bordul vasului Caldera, intr-un schif de cauciuc gonflabil pentru a revedea oportunitatile ofertelor crizei subprime. "Exista o dislocare pe piata bancara", a spus Lazares inaintea unei intalniri la apus cu Tsoukalas. "Lacomia a pus stapanire pe tot la Lehman, iar eu am ales momentul potrivit sa plec. Erau dispusi sa acorde imprumutul si unui urangutan. Planul meu acum este sa incep din nou in California si sa achizitionez banci cu probleme."
Un purtator de cuvant al bancii, care a refuzat sa isi faca publica identitatea a spus: "Lehman le doreste tuturor fostilor angajati mult noroc in incercarile lor viitoare."
Lazares vede ca criza subprime a "scos la iveala bani mai multi decat oamenii care stiu ce sa faca cu ei". Provocarea de a face fata cu succes acestei situatii este aceeasi cu care se confrunta el zi de zi pe puntea Calderei. "Pe un vas nu se intampla nimic pana nu se intampla ceva, si nu e nimic din ce te asteptai sa se intample", a explicat Lazares.
Lazars nu este singurul care incearca sa castige de pe urma crizei subprime - care a atins o valoare de 500 mld. dolari (355 mld. euro) - de la bordul unui vas de lux. Studiile initiate de brokeri de pe iahturi precum Camper si Nicholson International arata ca cererile pentru palate nautice de peste 10 mil. dolari (7,1 mil. euro) au urcat in 2008 cu 18% si ca exista un deficit de 25.000 de capitani, ingineri si membri de echipaj.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO