Business Internaţional

Agricultorii americani se pregătesc de cea mai mare campanie de cultivare din ultimii 28 de ani

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2012, 18:07 1210

Fermierii americani se pregătesc anul acesta de cea mai amplă campanie de însămânţare din ultimii 28 de ani, încurajaţi de cele mai ridicate preţuri agricole din ultimele patru decenii şi de stimulentele oferite de guvern pentru dezvoltarea agriculturii.

Fermierii americani vor însămânţa porumb, soia şi grâu pe o suprafaţă de 227 milioane de acri (92 milioane de hectare), cea mare de după 1984, se arată într-un sondaj de opinie efectuat de Bloomberg la care au participat agricultori, bancheri şi analişti. Suprafaţa este cu 2,4% mai mare comparativ cu cea însămânţată anul trecut.

Pentru porumb, suprafaţa cultivată va fi cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Preţurile produselor agricole, dintre care unele au atins în 2011 cele mai ridicate niveluri medii din istorie, au impulsionat masiv economiile statelor producătoare din SUA şi au ajutat la majorarea cu până la 28% a veniturilor fermelor. Aceste preţuri au favorizat creşterea preţului terenurilor agricole la nivelul record de 2.350 de dolari pe acru (1 acru echivalează cu 0,4 hectare), potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură.

Costurile alimentelor la nivel global sunt cu 11% sub maximul de anul trecut, fiind presate de producţia de cereale în creştere în state precum China şi Canada.

"Este puţin probabil să rămână vreo palmă de pământ neînsămânţată anul acesta. Fermierii ştiu că trebuie să însămânţeze mai mult când preţurile sunt sus deoarece nu se ştie cât boom-ul va dura", a afirmat Todd Wachtel, un fermier din statul Illinois. El intenţionează să extindă cu 21% suprafaţa pe care va cultiva porumb.

SUA este cel mai mare exportator de porumb, soia şi grâu la nivel mondial.

"Cultivarea cerealelor este de trei ani una dintre puţinele industrii profitabile, iar tendinţa este ca fermierii din toată lumea să maximizeze suprafeţele. Avem potenţialul unor recolte record anul acesta care pot relaxa piaţa", apreciază Don Roose, preşedintele US Commodities.

Cum încurajează guvernul american agricultura

În ultimii ani mii de familii din SUA au migrat din centrele urbane spre regiunile rurale, gonite de dificultăţile economice. Guvernul SUA monitorizează şi încurajează acest trend prin facilitarea creditării pentru cumpărarea de terenuri şi organizarea de cursuri de pregătire în domeniul agricol. Creditele garantate de stat acordate fermierilor începători s-au dublat în ultimul deceniu.

Obiectivul guvernului este de a inversa un trend îngrijorător, al îmbătrânirii clasei fermierilor. Vârsta medie a fermierilor a crescut de la 52 de ani în 1987 la 55 de ani în 2007.

Departamentul pentru Agricultură şi-a fixat ca ţintă crearea a 100.000 de ferme în în următorii ani. Programele guvernamentale se concentrează pe tineret, femei, populaţia hispanică, cea a indienilor nativi şi pe veteranii de război.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO