Business Internaţional

Alan Greenspan: Economia se reface, dar bancile mai au nevoie de multi bani

Alan Greenspan: Economia se reface, dar bancile mai au nevoie de multi bani

Alan Greenspan, fost presedinte al Fed – In sistemul bancar din Statele Unite exista inca o necesitate mare de capital pentru care nu exista finantare, tar aceasta trebuie gasita. Atat timp cat pretul caselor va scadea, inca exista pericolul ca o potentiala criza economica sa apara.

22.05.2009, 00:00 17

Fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed), Alan Greenspan, a spus ca actuala criza financiara nu si-a epuizat fortele si chiar daca se observa o scadere a costului creditarii, el este de parere ca bancile americane trebuie sa stranga mari sume de bani pentru a-si continua activitatea, scrie Bloomberg.
"In sistemul bancar din Statele Unite exista inca o necesitate mare de capital pentru care nu exista finantare, iar aceasta trebuie gasita", a spus Greenspan. El a mai adaugat ca "atat timp cat pretul caselor va scadea, inca exista pericolul ca o potentiala criza economica sa apara".
Comentariile lui Greenspan sugereaza ca el prevede o nevoie de capital a sistemului bancar mai mare decat cea pe care o sugereaza testele de stres comandate de autoritatile americane asupra celor mai mari 19 institutii de credit americane.

Bancile au strans 56 de miliarde de dolari
Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a spus strategilor ca bancile au emis actiuni noi sau titluri de valoare de peste 56 mld. dolari (41 mld. euro), dupa ce testele au relevat ca zece banci au nevoie de aproximativ 75 mld. dolari (55 mld. euro).
Lipsa capitalului din sistemul bancar ar putea contracta procesul de creditare atat in cazul creditelor de consum, cat si in cazul celor corporate, intarziind o revenire a economiei.
Fostul sef al Fed, care a parasit institutia in 2006, a declarat ca scaderea continua a pretului proprietatilor imobiliare pune in pericol situatia a milioane de debitori.
"Suntem pe marginea prapastiei, iar daca situatia nu se solutioneaza rapid, incep sa ma ingrijorez", a marturisit el inaintea unei intalniri cu membri ai Camerei Reprezentantilor pe problema reglementarilor din sistemul financiar.
"Preturile caselor se vor stabiliza doar dupa ce rata de lichidare a caselor locuite de o singura familie va ajunge la nivelul sau maxim", a spus el.
"Nu cred ca am ajuns inca la acest nivel."
 

Pietele financiare isi revin
La nivel general, "se observa o imbunatatire a situatiei" atat la nivel de economie, cat si la nivel de piete financiare, a adaugat el.
"Se observa o imbunatatire a situatiei in toata lumea. Este remarcabil."
Libor in dolari la trei luni, rata dobanzii practicata pe piata interbancara londoneza la creditele contractate in dolari pe o perioada de trei luni, a coborat la mijlocul saptamanii cu 0,03%, pana la 0,66%, potrivit Asociatiei Bancherilor Britanici. Aceasta scadere a fost cea de 37-a scadere consecutiva inregistrata de Libor.
Diferenta Libor-OIS, o masura a increderii bancilor de a se imprumuta intre ele, s-a redus la 0,55%, minimul de dupa februarie 2008. In luna octombrie acest indicator a atins nivelul sau maxim de 3,64%.
Aceasta este "o imbunatatire extraordinara a situatiei", a spus Greenspan, care a declarat anul trecut ca se poate spune ca s-a incheiat criza creditelor in momentul in care diferenta dintre Libor si OIS s-a redus sub 0,25%.
"Virtual, nu doar in Statele Unite, ci si la nivel global spread-urile de pe diferitele piete de credit din lume s-au redus."
Alan Blinder, fost vicepresedinte al Fed, a spus de asemenea ca "daca nu se vor observa recidive pana in luna mai 2009, cele mai critice momente ale crizei vor fi depasite".

Trimestrul doi, cea mai dificila perioada
"Eu cred ca in trimestrul al doilea al acestui an PIB-ul va cunoaste cele mai ample contractari, pentru ca, incepand cu trimestrul al treilea, sa se intrevada semnale pozitive", a spus Blinder.
Greenspan s-a aratat de acord cu afirmatiile lui Blinder, estimand ca Produsul Intern Brut al Statelor Unite va scadea in trimestru doi cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Membri ai Comitetului pentru Piata Libera a Fed au afirmat ca "se intrevad semne ca economia urmeaza sa se stabilizeze", iar unii oficiali sunt de parere ca criza pietei imobiliare ar putea sa scada in intensitate.
cristina.rosca@zf.ro
In sistemul bancar din Statele Unite exista inca o necesitate mare de capital pentru care nu exista finantare, iar aceasta trebuie gasita. Atat timp cat pretul caselor va scadea, inca exista pericolul ca o potentiala criza economica sa apara.

Economia arata bine, dar inca scade

Oficialii Fed spun ca exista dovezi potrivit carora recesiunea din Statele Unite scade in intensitate. In pofida acestor declaratii, ei au decis sa modifice in scadere perspectivele de crestere ale economiei, scrie BBC News.
Fed a anuntat o contractare a economiei in acest an situata intre 1,3% si 2% din PIB, dupa ce anterior estimase o scadere a PIB-ului intre 0,5% si 1,3%. Banca centrala a SUA a mai avertizat ca somajul ar putea ajunge la 10%. Mai mult, s-a convenit si asupra procesului de revenire al economiei din 2010 si 2011, care va fi mai lent decat se crezuse anterior.
Se estimeaza o crestere de 3% a economiei anul viitor, in scadere de la 3,3%, si una de 4,8% in 2011, mai mica cu 0,2% decat previziunile initiale.
Scaderile previzionate de membrii conducerii Fed sugereaza ca actuala recesiune va fi mai grava decat s-a crezut initial si va limita astfel puterea de revenire a economiei. Se poate observa insa o incetinire a ritmului declinului, potrivit acelorasi surse.
"Participantii au fost de acord ca informatiile primite dupa sedinta din luna martie au aratat ca exista dovezi clare care sa arate ca recesiunea incepe sa piarda din intensitate, iar ritmul de contractare al economiei incepe sa incetineasca", potrivit procesului verbal de dupa intalnirea acestora.
Oficialii au mai spus ca se poate vedea o imbunatatire a situatiei si pe pietele financiare si se poate observa o crestere a nivelului increderii de pe piata imobiliara si din mediul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO