Business Internaţional

Alegerile din Spania: Socialiştii pierd un loc, după numărarea voturilor din diaspora

Alegerile din Spania: Socialiştii pierd un loc, după...

Autor: Laura Buciu

29.07.2023, 19:03 50

Socialiştii spanioli au ieşit cu un loc mai puţin după numărarea voturilor din străinătate la alegerile de săptămâna trecută, ceea ce face mai grea formarea unei coaliţii de stânga, deoarece ar avea nevoie de sprijinul separatiştilor catalani de linie dură, mai degrabă decât de simpla lor abţinere.

În alegerile strânse de duminica trecută, nici blocul de stânga, nici cel de dreapta nu au obţinut suficiente locuri pentru a forma o majoritate, iar partidele separatiste catalane Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi Junts au ieşit în evidenţă ca regine, ambele controlând câte şapte locuri, scrie Reuters.

Se consideră că Esquerra îl va susţine probabil pe premierul socialist Pedro Sanchez, dar dacă noua numărătoare a mandatelor va fi confirmată de comisia electorală, se pare că Junts, cel mai dur dintre partidele catalane, va trebui, de asemenea, să îl susţină în mod activ pentru ca acesta să poată forma un guvern.

Sanchez a convocat alegerile anticipate de săptămâna trecută, sperând să prindă opoziţia cu garda jos. Stânga a ieşit mai puternică decât au prezis sondajele de opinie, dar Sanchez, care acum are un rol de premier interimar, se confruntă cu o sarcină dificilă în formarea unui guvern.

Numărarea voturilor a peste 233.000 de spanioli care trăiesc în străinătate a acordat PP un loc în Madrid, care fusese atribuit socialiştilor în numărătoarea iniţială a voturilor, au declarat sâmbătă PP şi socialiştii. Acest lucru nu a fost încă confirmat oficial de autorităţile electorale.

Pentru a forma un guvern, este nevoie de o majoritate absolută într-un vot parlamentar în Congresul cu 350 de locuri. În cazul în care niciun bloc nu reuşeşte să obţină această majoritate, se organizează un al doilea vot în parlament, iar tabăra cu cele mai multe voturi câştigă cu o majoritate simplă.

Potrivit numărătorii revizuite a locurilor, PP ar putea aduna un total de 171 de voturi, dintre care 137 ale sale, 33 ale partidului de dreapta dură Vox şi unul de la Uniunea Poporului Navarran, un partid regional. Niciun alt partid nu a declarat că va susţine o administraţie care să includă Vox.

O purtătoare de cuvânt a Coaliţiei Canare, un partid regional cu un singur deputat, a declarat sâmbătă pentru Reuters că nu va susţine un guvern care să conţină Vox, dar nu a decis dacă îl va susţine pe Sanchez.

La rândul său, Sanchez ar putea aduna 171 de locuri, cu 121 de locuri din partea socialiştilor şi cu sprijinul partidului de extremă-stânga Sumar (31 de locuri), Esquerra (şapte), separatiştii basci EH Bildu (şase), Partidul Naţionalist Basc (cinci) şi Blocul Naţionalist Galician (unul).

Vineri, înainte de schimbarea numărului de locuri ocazionată de numărarea voturilor din străinătate, blocul de stânga se putea aştepta la 172 de voturi, în timp ce PP şi aliaţii Vox şi UPN nu puteau aduna decât 170. Acest lucru însemna că Sanchez trebuia doar să îl convingă pe Junts să se abţină, pentru a fi votat din nou la putere cu o majoritate simplă.

Acum, în funcţie de cum decide să acţioneze partidul canarienilor, Sanchez va avea probabil nevoie de cel puţin un vot din partea lui Junts pentru a învinge PP şi aliaţii săi.

„Acest lucru îi va îngreuna situaţia lui Sanchez pentru că, dacă are nevoie de voturile lor, îi va da lui Junts mai multă putere să ceară lucruri în schimb”, a declarat pentru Reuters Pablo Simon, analist politic la Universitatea Carlos III din Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO