Business Internaţional

Alfieris, Camera de Comerţ Româno-Elenă: „Statele balcanice pot să creeze împreună un sistem economic propriu“

Foto Răzvan Lupică

Foto Răzvan Lupică

Autor: Radu Bostan

03.04.2013, 00:06 550

Statele din Balcani trebuie să coopereze pentru a-şi crea un sistem economic propriu prin care să-şi asigure viitorul, întrucât un sistem „importat“ este greu de susţinut, este de părere Ioannis Alfieris, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Româno-Elene.

„Trebuie să facem un pact economic real pentru zona noastră şi să ne adunăm puterile pentru a propune, fără să intrăm în conflict cu comunitatea europeană, un sistem viabil pentru economia pe care noi o ştim şi o trăim şi despre care considerăm că este acela care ne asigură viitorul“, a spus Alfieris la ZF Live.

El a mai spus că sistemele economice viabile „nu pot fi numai dictate de puterile mari“, însă până în prezent nu a apărut la masa de negocieri o alternativă la modelul economic agreat în general în Uniunea Europeană şi al cărui promotor principal este Germania.

„Nemţii acum au un punct de vedere. Nu există altcineva care să spună: «Nu suntem de acord, acesta este cel pe care trebuie să-l urmăm»“. El a mai spus că guvernele balcanice ar trebui să lucreze împreună cu sectorul privat şi cu mediul academic pentru a crea un model de creştere economică pentru cel puţin patru-cinci ani.

Fără acest model, economiile relativ mici din zona balcanică nu ar putea să reziste pe plan european şi mondial şi ar fi întotdeauna în poziţia de a cere ajutor din partea instituţiilor financiare internaţionale. Chiar şi în această situaţie, un stat ar trebui să negocieze astfel încât acordul de asistenţă „să nu fie o povară, ci un instrument de creştere“, a arătat Alfieris.
 

Grecia este în căutarea competitivităţii

În cazul Greciei, Alfieris a spus că problema principală cu care se confruntă ţara acum este de a deveni competitivă în cadrul comunităţii europene, astfel că trebuie să cântărească oportunitatea fiecărei investiţii. „Trebuie să vedem şi ce importăm. Nu putem să importăm şi să creăm locuri de muncă pentru o tehnologie care nu ne ajută efectiv. La un moment dat, Grecia era cel mai mare importator de BMW-uri“, lucru care nu aducea niciun beneficiu pentru economia elenă, a explicat Alfieris.

El a arătat că situaţia economică a Greciei nu este „în cădere“ în acest moment. „Oamenii nu sunt panicaţi, dar sunt îngrijoraţi. Criza a schimbat puţin viziunea legată de cum putem să mergem mai departe. Exporturile au crescut foarte mult, turismul s-a aşezat la nişte date reale“, a spus Alfieris, referindu-se la faptul că tarifele practicate de hotelieri s-au redus la niveluri competitive pe piaţa curentă.

În acelaşi timp, salariile în sectorul public şi cel privat au scăzut cu 40%. Salariul mediu în Grecia în momentul de faţă este de 600 euro, a spus Alfieris, adăugând că în unele sectoare economice din România salariile au ajuns să fie mai mari decât în Grecia. Scăderi suplimentare nu sunt însă posibile, a mai spus el. „Acum se discută cu troica (creditorii internaţionali ai Greciei - n. red.) cum pot fi alocaţi o parte din bani ca să putem trece de la măsuri de austeritate la măsuri de dezvoltare.“
 

Ce lecţii poate învăţa România din experienţa Greciei?

„România se află într-o fază destul de avantajoasă şi nu trebuie niciodată să uite că orice propunere, indiferent dacă este pe plan economic sau politic, trebuie să aibă susţinere internă. Orice propunere care este bazată pe exterior nu are viitor“, a spus Ioannis Alfieris. El a subliniat că guvernarea actuală din Grecia reuneşte forţe din întreg spectrul politic, caz singular în UE, ceea ce asigură stabilitatea politică a ţării.

În cazul României, Alfieris a precizat că datele macroeconomice sunt pozitive şi astfel ţara „nu are de ce să încline capul şi să asculte“ numai de finanţatorii externi. El a respins totuşi ideea renunţării la acordul cu FMI şi UE.

Deşi s-a declarat un realist şi nu un „optimist“, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Româno-Elene a spus că România are mari şanse de a depăşi Grecia ca PIB în circa 10 ani. „Este o putere imensă – dacă românii din toată lumea s-ar întoarce acasă, ar aduce şi know-how-ul de business şi atunci este mult mai uşor pentru România să crească“, a conchis Ioannis Alfieris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO