Business Internaţional

Americanii impun noi sancţiuni asupra oligarhilor ruşi: magnatul Alisher Usmanov şi Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, se numără printre cei vizaţi

Americanii impun noi sancţiuni asupra oligarhilor ruşi:...

Autor: Dorin Oancea

03.03.2022, 21:31 1127

Statele Unite vor impune joi sancţiuni împotriva unei serii de oligarhi ruşi şi a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, a anunţat Casa Albă, în contextul în care Washingtonul îi vizează pe apropiaţii preşedintelui rus Vladimir Putin ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, scrie Reuters.

Printre cei desemnaţi se numără magnatul rus Alisher Usmanov, fondatorul companiei miniere Metalloinvest, şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Statele Unite vor impune, de asemenea, restricţii de viză pentru 19 oligarhi ruşi, membrii familiilor şi asociaţii acestora, a precizat Casa Albă într-un comunicat, şi vor emite sancţiuni împotriva entităţilor şi persoanelor fizice ruse care permit răspândirea dezinformării în această ţară.

"Vrem ca Putin să simtă apăsarea, vrem ca oamenii din jurul lui să simtă apăsarea", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Washingtonul a impus până în prezent mai multe runde de sancţiuni, inclusiv împotriva lui Putin şi a băncii centrale, după ce forţele ruseşti au invadat Ucraina în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Moscova numeşte asaltul o "operaţiune specială".

Măsurile au inclus sancţiuni împotriva a ceea ce Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că sunt "elitele" ruseşti, inclusiv unele cu legături cu Sberbank, VTB, Rosneft şi Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că este pregătit să ia măsuri suplimentare pentru a trage Moscova la răspundere pentru invazia sa în Ucraina.

În discursul său de marţi seară privind starea Uniunii, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor depune eforturi pentru a confisca iahturile, apartamentele de lux şi avioanele private ale ruşilor bogaţi care au legături cu Putin.

"Venim după câştigurile voastre ilicite", a spus Biden.

Statele Unite şi aliaţii lor au anunţat săptămâna trecută că vor lansa un grup operativ pentru a identifica şi îngheţa activele companiilor şi oligarhilor ruşi sancţionaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO