Business Internaţional

Amintiţi-vă de psihologia mulţimilor: Mişcări ca "Ocupaţi Wall Street-ul" ameninţă să devină forţe politice care ar putea răsturna elitele

Amintiţi-vă de psihologia mulţimilor: Mişcări ca "Ocupaţi Wall Street-ul" ameninţă să devină forţe politice care ar putea răsturna elitele, scrie Reuters

Autor: Alexandru Matei

11.10.2011, 14:23 952

După "Primăvara arabă", care a îndepărtat de la putere trei dictatori, şi după protestele din Europa, mişcarea "Ocupaţi Wall Street-ul" ar putea fi cel mai nou episod al valului de proteste împotriva elitelor care pare să cuprindă întreaga lume, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Pe aproape toate continentele, anul 2011 a adus o creştere nemaivăzută a numărului de proteste, fie ele paşnice sau violente.

Demonstranţii dintr-un număr în creştere de ţări, care include Israel, India, Chile, China, Marea Britanie, Spania şi acum Statele Unite, îşi leagă acţiunile de revoluţiile populare care au zguduit Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Sloganurile ce se aud pe străzile din Manhattan şi pe cele ale oraşelor americane indică şi alte influenţe, de la cele ale protestelor studenţilor britanici de anul trecut, până la cele ale "indignaţilor", demonstranţii împotriva măsurilor de austeritate din Spania şi Grecia.

Ce au în comun toate protestele este faptul că atât tinerii, cât şi clasa de mijloc simt că sunt nevoiţi să plătească un preţ ridicat pentru greşelile făcute de elitele corporatiste, financiare şi politice.

Când sute de demonstranţi au blocat podul Westminster din Londra duminică pentru a protesta împotriva schimbărilor aduse sistemului naţional de sănătate, ei au preluat sloganurile protestatarilor americani care se descriu drept "majoritatea de 99%" care plăteşte pentru greşelile făcute de o minoritate minusculă.

În condiţiile în care prognozele economice sunt tot mai întunecate, iar extinderea reţelelor sociale ajută grupuri din toate colţurile lumii să vină în contact, ar putea urma şi mai multe demonstraţii.

"Acesta ar putea fi un trend care se va întinde pe mai mulţi ani, poate un deceniu", crede Tina Fordham, analist politic în cadrul băncii americane Citi. "O perioadă extinsă de creştere economică anemică ar putea transforma aceste mişcări în forţe politice".

Deşi grupurile care ies pe străzi nu au un lider şi nici nu ştiu foarte bine ce vor şi încearcă să găsească un numitor comun, protestele devin tot mai răspândite. Deja tactica ocupării unei locaţii - fie ea un parc, o piaţă sau un campus universitar - a devenit o constantă a protestelor, permiţând dezbaterile şi o expunere media ridicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO