Business Internaţional

Analiză: Cum s-a născut ideea că Ivermectina este un medicament „minune” împotriva COVID

Analiză: Cum s-a născut ideea că Ivermectina este un...

Autor: Otilia Serescu

08.10.2021, 21:34 1979

Autorităţile sanitare din SUA, Marea Britanie şi UE au constatat că nu există suficiente dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19. Totuşi, mii de susţinători, mulţi dintre ei activişti anti-vaccin, au continuat să facă o campanie puternică pentru utilizarea acestuia.

Ivermectina a fost numită medicamentul „miraculos” împotriva COVID-19 şi a fost promovată de oponenţii vaccinării dar şi recomandată de autorităţile sanitare din unele ţări. Conform BBC, există erori grave în mai multe studii-cheie pe care se bazează promotorii medicamentului.

De câţiva ani, Ivermectina este un medicament antiparazitar vital utilizat pentru tratarea oamenilor şi animalelor.

Dar în timpul pandemiei a existat o promovare puternică din partea unor susţinători ai acestui medicament pentru utilizarea lui în lupta împotriva COVID-19 şi în prevenirea deceselor cauzate de infectarea cu coronavirus.

Autorităţile sanitare din SUA, Marea Britanie şi UE au constatat că nu există suficiente dovezi pentru utilizarea medicamentului împotriva Covid, dar mii de susţinători, mulţi dintre ei activişti anti-vaccin, au continuat să facă o campanie puternică pentru utilizarea acestuia.

Publicitatea în jurul Ivermectinei a determinat un număr mare de oameni din întreaga lume să o folosească

Militanţii pentru Ivermectină indică o serie de studii ştiinţifice şi susţin adesea că aceste dovezi sunt ignorate sau muşamalizate. Dar o recenzie a unui grup de oameni de ştiinţă independenţi a pus serioase îndoieli asupra cercetărilor promovate de promotorii acestui medicament.

BBC dezvăluie că mai mult de o treime din cele 26 de studii ce vizează medicamentul anti-Covid conţin erori grave şi există chiar indicii de fraudă. Niciunul dintre acestea nu prezintă dovezi convingătoare ale eficienţei ivermectinei.

Dr. Kyle Sheldrick, unul dintre cei care conduce o investigaţie cu privire la aceste studii, a declarat că nu a găsit „un nici măcar un singur studiu clinic” care să arate că ivermectina a prevenit decesele Covid.

Studiile care promovează ivermectina au mai multe probleme ce le pun sub semnul întrebării:

- Aceleaşi date despre pacienţi sunt folosite de mai multe ori pentru persoane presupus a fi diferite.

- Există dovezi că selecţia pacienţilor pentru grupurile testate nu a fost aleatorie.

- Cifre puţin probabil să apară în mod natural.

- Procentele calculate incorect.

Autorităţile locale de sănătate nu au informaţii despre acest studii.

Oamenii de ştiinţă dr. Gideon Meyerowitz-Katz, dr. James Heathers, dr. Nick Brown şi dr. Sheldrick au lucrat împreună de la distanţă în mod informal şi voluntar, în timpul pandemiei.

Ei au format un grup care a cercetat cu atenţie studiile ce vizează ivermectina după ce un student – Jack Lawrence – a descoperit că în cercetare apar pacienţi care au murit înainte de începerea procesului. Acum, lucrarea aşa-zis medicală a fost retrasă de jurnalul care a publicat-o.

Grupul de oameni de ştiinţă independenţi a examinat practic fiecare studiu ce vizează ivermectina şi eficienţa sa anti-COVID.

Echipa a analizat, de asemenea, şase studii observaţionale deosebit de influente. Acest tip de studiu analizează ce se întâmplă cu persoanele care iau oricum medicamentul, deci poate fi părtinitor cu persoanelor care aleg să ia tratamentul.

Dintr-un total de 26 de studii examinate, în cinci au existat dovezi că datele ar fi putut fi falsificate – de exemplu, acestea conţineau rânduri de pacienţi identici copiaţi şi adăugaţi în tabel.

În alte cinci au existat probleme şi mai grave: de exemplu, cifrele nu s-au adăugat, procentele au fost calculate incorect sau autoritîile locale de sănătate nu ştiau că aceste studii au fost făcute.

Pe lângă aceste studii defectuoase, au existat 14 autori de studii care nu au reuşit să trimită anumite date. Oamenii de ştiinţă independenţi spun că acest lucru ar putea indica comiterea unei fraude.

Deşi este extrem de dificil să excludem erorile umane în aceste studii, dr. Sheldrick, medic şi cercetător la Universitatea din New South Wales din Sydney, consideră că este foarte probabil că cel puţin unele dintre ele ar fi fost manipulate cu bună ştiinţă.

Cel mai mare şi mai înalt studiu de ivermectină publicat până acum este studiul Together de la Universitatea McMaster din Canada. Nu a găsit niciun beneficiu pentru medicament atunci când vine vorba de Covid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO