• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Business Internaţional

Analiză: Europa ar putea trece de această iarnă cu rezervele actuale de gaze în cazul suspendării livrărilor ruseşti

Analiză: Europa ar putea trece de această iarnă cu rezervele actuale de gaze în cazul suspendării livrărilor ruseşti

Autor: Catalina Apostoiu

25.02.2022, 00:05 127

Europa ar putea încălzi locuinţele cetăţenilor săi şi şi-ar putea alimenta industria cu rezervele existente de gaze până la sfârşitul acestei ierni re­lativ blânde în cazul în care s-ar ajunge la o stopare totală a impor­turilor din Rusia, relevă o analiză a unui important institut economic german, scrie The Guardian.

Rezervele de gaze neobişnuit de re­duse au strânit îngrijorarea mai mul­tor guverne europene în ultimele luni.

Potrivit calculelor Institutului de Economie Energetică din cadrul Universităţii din Köln, actualele ni­ve­luri ale gazelor deţinute în rezer­vele europene „ar putea com­pesa o pierdere a livrărilor ruseşti“ în ur­mă­toa­rele şase săptă­mâni dacă tem­peraturile nu vor scădea dramatic în restul lunii februarie şi în martie.

Analiza institutului vine în paralel cu un raport prudent optimist al Institutului Economic German. Deşi o pierdere totală a importurilor de gaze ruseşti „va duce la blocaje în unele state europene“, institutul din Köln arată că astfel de deficite „ar urma să fie limitate la până la 10% din cerere“.

Andreas Fischer, autor al stu­diului, avertizează însă că guvernele europene trebuie să se asigure că rezervele sunt suplimentate din nou pentru iarna viitoare.

Un raport al Institutului Kiel pentru Economie Mondială chiar indică faptul că în cazul suspendării livrărilor de gaze către Europa, Rusia ar avea mai mult de suferit din punct de vedere economic decât continentul.

„PIB-ul rusesc s-ar contracta cu uşor sub 3%“, se pretinde în raport.

Potrivit calculelor institutului german, un embargo asupra gazelor ar duce la o scădere cu 2,9% a economiei ruseşti. PIB-ul german, se mai arată în analiza institutului, ar scădea uşor, cu 0.1%.

În acelaşi context al crizei gazelor din Europa, Azerbaidjanul a anunţat că intenţionează să-şi crească livrările de gaze naturale în acest an şi să pompeze 16,2 miliarde de metri cubi via TANAP, în principal către Europa, urmând să-şi dubleze aproape capacitatea pe viitor, potrivit Reuters.

UE a anunţat în această lună că încearcă să obţină livrări mai mari de gaze din Azerbaidjan în contextul în care întreaga Europă se confruntă cu facturi în creştere puternică la energie şi livrări reduse din partea Rusiei, principalul său furnizor.

Autorităţile din Baku oferă TANAP ca o alternativă de aprovizionare cu gaze în competiţia sa cu Moscova pentru profitabila piaţă europeană.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392