Business Internaţional

Andorra renunţă la statutul de paradis fiscal

31.08.2010, 23:43 808

Andorra, unul dintre cele mai mici state din Europa, a apelat lasecretul bancar, turism şi comerţ scutit de taxe pentru a setransforma într-una dintre cele mai de succes economii postbelicede pe Bătrânul Continent, scrie The New York Times.

Situată la graniţa dintre Franţa şi Spania şi având o populaţiede 84.000 de locuitori, Andorra a beneficiat de pe urma statutuluisău de principat hibrid, condus de reprezentanţi ai celor douăstate vecine, reuşind să atragă atât investitori, cât şi turişti.De asemenea, statul liliputan este cunoscut ca fiind foartereticent în a oferi informaţii, în special financiare.

Cu toate acestea, locuitorii din Andorra sunt foarte mândri defaptul că au reuşit să-şi transforme mica comunitate de fermieri demunte într-un centru financiar şi comercial, care a combinat un valputernic de imigrări ale francezilor, spaniolilor şi portughezilorcu câţiva ani de creştere economică de două cifre. Însă în ultimaperioadă, aceste "motoare" de creştere au început să nu mai lucrezela turaţie maximă, astfel că Andorra se vede nevoită să caute altesurse de venituri.

"Cele trei motoare ale economiei noastre - comerţul, turismul şifinanţele - au dat semne de oboseală", a declarat Marc Pantebre,preşedinte al Camerei de Comerţ din Andorra. Produsul Intern Brutper capita a scăzut în fiecare an începând cu 2006, declinul fiindreflectat în mai toate sectoarele economice. Mai mult, turismul ascăzut continuu în ultimii patru ani, de la 10 la 9 milioane deturişti anual, care sunt în principal atraşi de vacanţele de iarnăpetrecute în Munţii Pirinei, dar şi de posibilitatea de a facecumpărături în regim "duty free".

Ca răspuns la această contracţie economică, anul acesta, pentruprima oară, fiecare companie din Andorra va fi obligată să-şipublice situaţiile financiare, permiţând astfel autorităţilornaţionale să determine mărimea exactă a economiei (până în prezent,o cifră privind mărimea PIB-ului nu a putut fi oferită). Deasemenea, micul stat ia în considerare şi impunerea, în premieră, aunor taxe directe pentru companii, dar şi introducerea unui nousistem de colectare a TVA.

Între timp, şi sectorul bancar local a fost nevoit să seredefinească, pentru a demonstra că Andorra este un centrufinanciar competitiv şi transparent.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care poartă titlulonorific de co-prinţ al Andorrei, s-a plasat în timpul crizeifinanciare în fruntea unei adevărate cruciade împotriva evaziuniifiscale. Sarkozy a transmis în ultimii ani Andorrei mesajul de a seconforma acestor cerinţe pentru a nu fi stigmatizată. Preşedintelefrancez a ameninţat chiar că va renunţa la titlul său de co-prinţ.Şi Spania a devenit mai atentă în ceea ce priveşte evaziuneafiscală, astfel că noile măsuri impuse de Andorra pot fi explicateşi prin influenţa vecinilor săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO